O-STA

Na trg delovne sile vstopa generacija 800

Ljubljana, 11. december 2012 - Ste vedeli, da 800 EUR na mesec znaša povprečna neto plača, ki jo lahko pričakujejo iskalci prve zaposlitve? To je le ena od številnih uporabnih informacij, ki so jih mladi izvedeli na tokratnem Zaposlitvenem torku, ki je v sodelovanju z Zavodom Nefiks potekal na kadrovski agenciji Kadis d.o.o. Poleg predstavitve podjetja in kariernih priložnosti za iskalce zaposlitve, so bili mladi deležni tudi številnih napotkov za uspešno iskanje zaposlitve, na koncu pa so izvedli še simulacijo pravega zaposlitvenega razgovora.

Kot je povedala Valerija Čuček Schmalzer, strokovna direktorica pri Kadis d.o.o., ki že 9 let deluje na področju iskanja in izbora kadrov za podjetja, je tudi sama začela svojo kariero v podjetju z delom prek študentskega servisa. Pravi, da je neformalno pridobivanje izkušenj velika prednost za zaposlitev v zasebnem sektorju, kjer pogoji niso tako rigidni kot v javnem. "Če ste delo opravljali prek študentskega servisa, prostovoljno ali kako drugače, ste s tem zagotovo razvijali določene kompetence, zato morate to ustrezno izpostaviti v življenjepisu, saj lahko tovrstni podatki odločajo o morebitni zaposlitvi."

Kot je še povedala Čuček Schmalzerjeva, se je že v času pred recesijo na delovna mesta prijavljajo tudi 800 družboslovcev, zdaj se jih še več. "Ko pišete življenjepis, imejte v mislih, da mora prijava uspešno nagovarjati bodočega zaposlovalca, drugače ne boste uspešni. Za neko nespecializirano delovno mesto imate v povprečju 500 konkurentov, ki si želijo službe prav toliko kot vi."

Poleg tega priporoča, da zaposlitve ne iščete samo prek oglasov in razpisov, ampak da razmislite tudi o pošiljanju ponudb za delo na podjetja, kjer si dela resnično želite. Izpostavila je še, da slovenska podjetja pri iskanju novih sodelavcev najpogosteje iščejo fleksibilnost (časovno, geografsko, vsebinsko itd.), sposobnost timskega dela ter organizacijske in komunikacijske sposobnosti.

Namen projekta Zaposlitveni torek je povezati mlade iskalce zaposlitve s potencialnimi delodajalci, pri čemer je poudarek na spoznavanju z zaposlenimi v podjetju. Kot je povedal Jan, so se na Kadisu zelo potrudili pri dajanju praktičnih nasvetov za iskalce zaposlitve. "Izvedeli smo veliko uporabnih informacij o tem, kako poteka izbor kandidatov za delovno mesto, poleg tega pa tudi kako iskati zaposlitev in številne napotke za čim boljši zaposlitveni razgovor."

Obisk se je zaključil s simulacijo zaposlitvenega razgovora z eno od udeleženk. Po besedah Eve, ki sodelovala pri simulaciji, je takšna priložnost "res odlična izkušnja, saj se ne seznaniš le s potekom razgovora na agenciji in spoznaš kadrovika, ampak si deležen tudi povratnih informacij, ki so ključne za uspešnost pri nadaljnjih zaposlitvenih razgovorih. Vesela sem, da sem imela priložnost sodelovati v takšnem izzivu in spoznati del ekipe podjetja, kateremu bi se tudi sama z veseljem pridružila."