O-STA

Nova sezona zaposlitvenih torkov: Tokrat v Zavodu Študentska Svetovalnica

Ljubljana, 17. april 2012 - Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) v sodelovanju z Zavodom Nefiks organizira novo sezono Zaposlitvenih torkov. Danes, v torek, 17. aprila 2012, so mladi spoznavali delo v nevladni organizaciji, in sicer v Zavodu Študentska svetovalnica, ki deluje pod okriljem ŠOU v Ljubljani. Sodelavci Svetovalnice so udeležencem delavnice zaupali svoje izkušnje in poklicno pot. Prav tako so izvedli delavnico zaposlitvene pismenosti in simulacijo zaposlitvenega razgovora.

Tokratna sezona Zaposlitvenih torkov je druga zapored, prva je potekala med lanskim oktobrom in decembrom. Dogodki so naleteli na odličen odziv mladih in delodajalcev. Kar dve organizaciji, Zavod Inepa in CeGD, sta izmed udeležencev Zaposlitvenih torkov izbrali kandidatki za prakso, ki v omenjenih organizacijah že pridobivata pomembne delovne izkušnje.

Aljaž Gaber, minister za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani: "Zaradi odličnega odziva na projekt Zaposlitveni torek smo se odločili z njim nadaljevati. Tudi v drugem ciklu cilj projekta ostaja enak: to je povezati mlade in delodajalce, s čimer jim želimo približati posamezne delovne procese in okolja, na podlagi česar si lahko ustvarijo bolj konkretno sliko o tem, kaj predstavlja neko delovno mesto v neki ustanovi. Pri tem je še posebej pomembno to, da mladi informacije o pridobivanju zaposlitve dobijo iz prve roke - od kadrovikov."

Mlade je tudi tokrat navdušil inovativen pristop k boljši zaposljivosti. Projekt Zaposlitveni torek, ki je nastal na podlagi dobre prakse že uveljavljenega projekta Zavoda Nefiks, Podjetnega petka, mladim omogoča večje povezovanje z delodajalci.

Zavod Študentska svetovalnica načeloma ne zaposluje veliko, vendar poskrbi, da mladi, ki delajo pri njih, pridobijo neprecenljiva znanja in izkušnje. Eno je gotovo - delujejo po načelu mladi mladim, kar svežim iskalcem zaposlitve daje upanje. Direktorica Zavoda Študentska svetovalnica, Sanja Leban: "Kakorkoli obračamo - delo ob študiju pomeni izkušnje, izkušnje pa pomenijo prednost pri iskanju zaposlitve. Eno od osnovnih poslanstev našega zavoda je študentom zagotoviti možnost pridobivanja delovnih izkušenj in navad v povezavi s študijsko smerjo, na kateri se izobražujejo. Zgodbe bivših sodelavcev nam dokazujejo, da delo v Svetovalnici olajša pot do kasnejše zaposlitve."

Tako mladi na prvem Zaposlitvenem torku v novi sezoni niso spoznali le, kako napisati prošnjo za zaposlitev in kako potekajo delovni procesi v Zavodu Študentska svetovalnica, temveč predvsem, da je nujno, da so že med študijem aktivni, da pridobivajo znanja, ki jih lahko dobijo samo iz prakse. Za boljšo zaposljivost ob vstopu na trg dela je pomembno, da že med študijem izbirajo tista delovna mesta, kjer jim delodajalci omogočajo pridobivanje prenosljivih kompetenc, ki jih nato s pridom izkoristijo, ko iščejo redno zaposlitev. Projekt Zaposlitveni torek mlade namreč spodbuja tudi k mreženju, še preden začnejo iskati prvo zaposlitev.

Kontaktna oseba: Tadeja Ozebek, tadeja@talentirana.si, 041 919 421