O-STA

Samostojna podjetniška pot: odlična alternativa

Podjetniško omizje v Zagorju je pritegnilo mlade iskalce zaposlitve

Zagorje, 9. januarja 2013 - Mladi udeleženci Zaposlitvenega kluba Zagorje, ki deluje v okviru Nefiksovega projekta Služba me ne išče, so v Mladinskem centru Zagorje organizirali praktičen pogovor o samostojnem podjetništvu kot eni izmed oblik zaposlitvenih možnosti. "Podjetniško omizje z mladimi zasavskimi podjetniki", kjer so sodelovali podjetniki Jernej Leskovšek, Nejc Omahne in Renee Vozelj, je prikazalo izzive in pasti podjetniške poti, med drugim tudi pomen podjetniškega duha.

Udeleženci omizja so z gosti razpravljali o tem, kako svoje ideje realizirati v prave podjetniške posle, kje začeti, ko imamo neustavljivo idejo, ki bi jo želeli pretvoriti v inovacijo. Vozljevo usposabljanje v okviru "Podjetno v svet podjetništva" je rezultiralo v odprtje lokala v Kisovcu pri Zagorju, podjetnik pa razmišlja še o udejanjanju drugih turističnih idejah v tem kraju. Vsi gostje so poudarili, da "je potrebno iti počasi, strpno, a vztrajno korak za korakom, da se lahko vzpenjaš po začrtani poti".

Razprava je tekla o tem, na kaj mora biti podjetnik v svojem delovanju pozoren, kakšni so postopki za ustanovitev različnih oblik poslovnih subjektov, kje pridobiti začetni kapital ter kakšno pomoč tem subjektom nudi država. Omahne, ki je po usposabljanju "Podjetno v svet podjetništva" odprl svojo lastno trgovino za male živali, je poudaril: "Moja poslovna ideja izhaja iz hobija, ki je danes dejansko profitabilna. Pri samostojnem podjetništvu je zelo pomembno, da si pripravljen žrtvovati sebe štiriindvajset ur na dan, sedem dni v tednu. Sicer ne moreš pričakovati uspeha." Leskovšek, ki je samozaposlen v družinskem podjetju, ki se ukvarja z ekonomskimi storitvami in davčnim svetovanjem, pa je mnenja, da "je danes potrebno razmišljati na široko in hoditi po svetu z odprto glavo, ker le tako prepoznamo potrebe današnje družbe, ki jih lahko izkoristimo kot svojo poslovno priložnost."

Udeleženka Zaposlitvenega kluba Zagorje, Nina, je svoje misli ob zaključku omizja strnila takole: "Bilo je zanimivo slišati izkušnje mladih uspešnih podjetnikov." Anja Oblak, ki razmišlja o ustanovitvi svojega s.p.-ja - prevajalske agencije - je bila mnenja, da je na omizju pridobila ogromno koristnih in izčrpnih informacij. "O ustanovitvi podjetja razmišljam že nekaj časa, vendar sem v srednji šoli pri ekonomiji izčrpal občutno premalo znanja, da bi se lotil kakršnegakoli posla. Super je bilo slišati in absorbirati toliko informacij iz prve roke," pa je svoje videnje povzel Žiga Gomboc, udeleženec omizja.

Pogovor so zaključili z nasveti gostom mladim, ki razmišljajo o ustanovitvi podjetja in s tem, kateri so bili najslabši in najsvetlejši trenutki njihove podjetniške poti. Prav vsi gostje so pozitivno zaključili razpravo in udeležence opogumili, da storijo korak naprej, da se ne odločajo predolgo, da vztrajajo pri svojih idejah in da ne obupajo takoj.

Dodatne informacije:

Tjaša Polc, udeleženka Zaposlitvenega kluba Zagorje: 031 657 376 in tjasa.polc@gmail.com

S: www.talentiran.si FB: www.facebook.si/SluzbaMeNeIsce

O projektu Služba me ne išče
Projekt Služba me ne išče je prejel vsa zbrana sredstva 11. Žura z razlogom. Projekt izvaja zavod Nefiks, namen projekta pa je mladim prek zaposlitvenih klubov pomagati pri iskanju zaposlitve. Mladi s pomočjo izkušenih kadrovikov spoznavajo potencialne delodajalce in pridobivajo nove veščine pri iskanju zaposlitve. Zaposlitveni klubi potekajo dvakrat mesečno, od oktobra do maja, v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru in Zagorju.


****

FOTO: Urška Pavlovič

IMG_9941-> Z leve proti desni: Darja Gračnar, moderatorka in udeleženka Zaposlitvenega kluba Zagorje, Jernej Leskovšek, Renee Vozelj in Nejc Omahne.