O-STA

Banke trenutno omejujejo zaposlovanje, a dobri kadri naj se že danes pripravljajo na prihodnje priložnosti

Ljubljana, 15. januar - "Čeprav vemo, da slovenske banke trenutno niso v zavidljivem položaju, to še ne pomeni, da se bodoči ekonomisti ne moremo pobliže seznaniti z delovanjem banke in vodenjem poslovalnice", je po zaključenem obisku poslovalnice Nove KBM v centru Ljubljane povedala navdušena udeleženka. Zavod Nefiks je zaradi velikega zanimanja namreč na banki organiziral še en Zaposlitveni torek, v sklopu katerega so mladi iskalci zaposlitve dobili vpogled v delovanje banke. Sprejem mladih iskalcev zaposlitve je ena od dejavnosti, ki jih Nova KBM uresničuje v okviru svoje družbeno odgovorne usmeritve.

Udeležence je sprejel vodja poslovalnice Peter Popovič, ki je že na začetku poudaril: "Zaposleni se morajo zavedati, da so tu zaradi komitentov in slednjim se moramo ne le približati, ampak tudi močno prilagajati." Da temu sledijo tudi v praksi, je jasno že s pogledom po poslovalnici - futurističen dizajn, velik odprt prostor, brez pregrad med strankami in zaposlenimi, avtomat za kavo, na mizah dnevni časopisi. Tako so ustvarili prostor, kjer se dobro počutijo tako obiskovalci poslovalnice kot tudi zaposleni.

Mlade, ki jih skrbi vstop na trg delovne sile, je zanimalo predvsem, kako do zaposlitve v banki. "Trenutno je pravzaprav povsod težko priti do zaposlitve in tudi bančni sektor ni izjema. Kljub temu bi vam svetoval, da pridobivate nova znanja in počnete stvari, zaradi katerih bo vaš življenjepis resnično izstopal. Prijavite se na razpis za delo v podjetju, kjer želite delati, tudi če ne gre za idealno zaposlitev. Če boste vztrajni in se dokazali, boste sčasoma zagotovo prišli do želene pozicije." Dodal je še, da je formalna izobrazba za delo v banki ali v drugih podjetjih dobra osnova, vsaj enako pomembna pa so specifična znanja in delovne izkušnje, ki jih zaposleni pridobi na konkretnem delovnem mestu.

Namen projekta Zaposlitveni torek je zagotoviti mladim, da se prek neformalnega srečanja seznanijo z delovanjem podjetja, spoznajo ključne kadre in dobijo vpogled v podjetje. Udeleženci so se strinjali, da so tovstni obiski podjetij zelo dobra priložnost, da se pobližje spoznajo z delom v podjetju in se tako lažje odločajo o nadaljnih kariernih poteh. "Na podlagi današnjega obiska sem ugotovil, da bi me delo v banki res veselilo, upam le, da kmalu začnejo zaposlovati v večjem obsegu." Tako je vtise obiska povzel Jan, Mojca pa je dodala še, da si želi čim več takšnih srečanj z bodočimi delodajalci, "saj smo iz prve roke dobili odkrite odgovore na vsa vprašanja in številne praktične napotke za pisanje življenjepisa in uspešen zaposlitveni razgovor."

Več informacij:

Tina Hajdinjak, vodja projekta Zaposlitveni torek in Podjetni petek, Zavod Nefiks

e-mail: tina.hajdinjak@nefiks.si