O-STA

Kragelj: Iskanje zaposlitve je resno detektivsko delo!

Ljubljana, 6. februar - Zaposlitveni klub Ljubljana, ki deluje v sklopu projekta Služba me ne išče, je včeraj obiskal Radovan Kragelj, psiholog, direktor in solastnik svetovalnega podjetja Kragelj in Kragelj, d.o.o., ki je z mladimi delil številne uporabne nasvete glede iskanja zaposlitve, pristopa do delodajalcev in snovanja kariere. Poudaril je, da iskanje zaposlitve ni enostavna naloga, saj od posameznika terja taktičen pristop, zvrhano mero vztrajnosti in odlične predstavitvene sposobnosti.

Radovan Kragelj, ki velja za enega najvidnejših slovenskih strokovnjakov na področju ocenjevanja primernosti in izbora kadrov, pravi, da morajo iskalci zaposlitve tako kot pravi detektivi najprej podrobno "raziskati" delodajalca, in se še pred prvim stikom dobro informirati o njem, saj le tako lahko izstopijo iz konkurence in mu na razgovoru ponudijo potencialne poslovne rešitve.

"V Sloveniji bo kmalu 140.000 nezaposlenih. Peščici bo uspelo hitro najti 'sanjsko' zaposlitev. Kaj bo z večino nezaposlenih, pa je vprašanje za milijon dolarjev," je povedal naš gost. Poudaril je, da bo v prihodnje potrebno trg dela prevetriti in se posloviti od klasičnih oblik zaposlovanja ter sprejeti bolj fleksibilne oblike zaposlovanja. "Samozaposlovanje je priložnost za mlade, da pridejo do izkušenj, hkrati pa tako postanete tudi bolj zanimivi za potencialne delodajalce."

Poudaril je, da je v trenutnih razmerah izredno pomembno, da vztrajajo pri iskanju in so, če je to potrebno, tudi nadležni, važno je, da si jih delodajalec zapomni. Ne smejo pa se ustrašiti neuspeha. "Veliko uspešnim ljudem v prvem poskusu ni uspelo. Na Forbes-ovi lestvici najvplivnejših poslovnežev je veliko takšnih, ki so najprej pogoreli, zdaj pa so med najuspešnejšimi ljudmi na svetu."

Kragelj še dodaja: "Delodajalcev ne zanima vaše študijsko povprečje, diploma, Zoisove štipendije. Kar vam kupi točke za zaposlitev sta prepričljivost in samozavesten nastop." Imeti pa morate v mislih, da kandidati, ki se predstavljajo s samimi superlativi ponavadi niso uspešni pri prepričevanju delodajalca, saj popolnih ljudi navsezadnje ni. "Vsako lastnost oziroma kompetenco, ki ste jo omenili v življenjepisu in motivacijskem pismu morate znati argumentirati na vsaj treh primerih. Ne pišite, da ste komunikativni, vztrajni, odgovorni in podobno, če pa tega ne morete z ničemer dokazati."

Dejal je tudi, da je za iskanje zaposlitve lahko ključnega pomena tudi mreženje, pri čemer svetuje, da iskalci zaposlitve gradite čim močnejši stik s predstavniki iz stroke, v kateri želite dobiti zaposlitev. Morda boste izvedeli za kakšno delovno mesto, projekt, ki je v pripravi ali pa boste dobili priporočilo, ki vam bo prišlo prav pri naslednjem razgovoru.

In kako se lotiti iskanja (prve) zaposlitve? Kragelj priporoča, da dobro razmislite, kaj si želite delati in si potem naredite seznam podjetij, kjer bi resnično želeli delati. Nato se dobro seznanite o izbranih potencialnih delodajalcih ter jim pošljete individualizirano ponudbo za zaposlitev. Če je potrebno, jih večkrat spomnite nase, pri tem pa je zelo pomembno, da ste prepričljivi in samozavestni. V kolikor vam ne uspe najti zaposlitve v vnaprej določenem časovnem okviru, pa je zelo pomembno, da imate tudi "plan B."

O projektu Služba me ne išče

Projekt Služba me ne išče je prejel vsa zbrana sredstva 11. Žura z razlogom. Projekt izvaja zavod Nefiks, namen projekta pa je mladim prek zaposlitvenih klubov pomagati pri iskanju zaposlitve. Mladi s pomočjo izkušenih kadrovikov spoznavajo potencialne delodajalce in pridobivajo nove veščine pri iskanju zaposlitve. Zaposlitveni klubi potekajo dvakrat mesečno, od oktobra do maja, v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru in Zagorju.

Kontakt za medije:

Tina Hajdinjak, predstavnica zaposlitvenega kluba

E: tina.hajdinjak@nefiks.si , T: 051 366 667

Služba me ne išče na spletu: www.talentiran.si in Facebook stran.