O-STA

Kolegice: "Želimo, da nas delodajalci ne presojajo po spolu, ampak po znanju!"

Ljubljana, 8. marec - V okviru Zavoda Nefiks od januarja delujejo Kolegice, skupina mladih iskalk prve zaposlitve, ki skupaj z mentoricami iz gospodarstva iščejo inovativnejše poti do vstopa na trg dela. Ob Dnevu žena so z odprtim pismom, ki se nahaja na spletnem portalu www.talentiran.si opozorile na neeakosti med spoloma pri zaposlovanju ter odločevalce pozvale k ustvarjanju primernih pogojev za njihovo zaposlitev ter finančno in socialno neodvisnost.

Situacija na trgu dela je za mlade ženske slabša, kot kdajkoli prej. Podatki iz raziskave Mladina 2010 kažejo, da je iskanje zaposlitve za prve iskalke zaposlitve bistveno težje, kot za moške, trendi pa se še slabšajo. Stopnja brezposelnosti med mladimi ženskami je bistveno višja od stopnje moških kolegov in po podatkih omenjene raziskave narašča že dobro desetletje.

Kljub temu, da ženske v iskanje zaposlitve vložijo veliko truda, so njihove možnosti slabše, v primeru uspešnosti pa so potem običajno plačane manj od moških, po možnosti za polovičen ali pa določen delovni čas. Omenjeni dejavniki jim onemogočajo samostojno življenje, zato so slednje, kljub visoki izobrazbi, odvisne od (finančne) podpore družine, države in tako dalje. Številne opravljajo neplačana pripravništva ali pa delajo prostovoljno, saj se zavedajo, da brez delovnih izkušenj ne bodo dobile zaposlitve.

Kljub neugodnim razmeram članice skupine ne obupujejo. Kot je povedala vodja skupine, Alenka Blazinšek: "Želimo si prihodnosti z več priložnostmi, povezovanja, podpore in navsezadnje tudi z več delodajalci, ki nas bodo ocenjevali na podlagi znanja, kulturnega kapitala in številnih potencialov, ki nas delajo edinstvene in zato tudi nepogrešljive."

Odločevalce in širšo družbo pozivajo, da storijo vse kar je v njihovi moči, da skupaj ustvarijo primerne pogoje za vstop mladih žensk na trg dela. K spremembam pozivajo tako politike kot tudi izobraževalne institucije, gospodarstvenike, medije in ostale. Ob tem pa obljubljajo, da se bodo še naprej trudile in za proaktivno delovanje motivirale tudi svoje vrstnice. Kot je še dodala udeleženka Jerneja, 25: "Znanje nima cene. Neprecenljiva je tudi motivacija, prav tako angažiranost, radovednost, želja po znanju in delovnih izkušnjah, katerih pri mladih iskalkah zaposlitve ne manjka. Spremembe se morajo začeti dogajati že danes."

-------------------

Več informacij:

Alenka Blazinšek, vodja projekta Kolegice, Zavod Nefiks

E: alenka@nefiks.si, T: 040698915

W: http://www.talentiran.si/index.php/kolegice