O-STA

Iskalci zaposlitve, bodite drzni in izstopite iz okvirjev!

Ljubljana, 11. april - Člani zaposlitvenih klubov, ki potekajo v okviru Nefiksovega projekta Služba me ne išče, so v Kristalni palači v Ljubljani uspešno pripravili osrednji dogodek Ave, kariera!, namenjen srečanju vseh klubovcev, predvsem pa spoznavanju potencialnih delodajalcev in pridobivanju novih znanj za snovanje kariere. Udeleženci dogodka so dobili mnogo uporabnih nasvetov o tem, kako izstopati v poslu in biti drugačen pri iskanju zaposlitve ter kako se uspešno predstaviti potencialnim delodajalcem.

Alenka Blazinšek, vodja Nefiksa, je v uvodnem nagovoru izrazila zadovoljstvo s potekom klubov in kariernim razvojem mladih. "Ponosna sem na klubovce, ker so dosegli svoje cilje in ker so iz neorganiziranih posameznikov prešli v organizatorje in pobudnike aktivnosti za ostale." Predstavnica Orta, Tatjana Kos pa je dodala: "Zelo sem vesela, ko vidim vse te mlade, ki si tako močno želijo novih znanj. Zelo nam je namreč pomembno, da zbrana sredstva Žura z razlogom pridejo v prave roke. To, da so jih ti mladi tako dobro izkoristili, je super motivacija za nadaljevanje projekta."

V prvem delu srečanja je Petra Škarja, podjetnica in avtorica knjige "Česar nas niso naučili v šolah", vodila praktično delavnico o tem, kako biti drugačen v poslu in pri iskanju zaposlitve. Opozorila je na pomemben vpliv medijev in različnih institucij, ki lahko posameznika preveč ukalupijo, ter dodala: "Pri nas se večina ljudi podjetništva loti napačno. Ne začnite z vizitkami, avtomobilom, poslovno obleko in poslovnim načrtom. Najprej imejte idejo, ki jo praktično preizkusite. Šele ko boste videli, da je obrodila sadove, se usedite in napišite poslovni načrt."

Sledilo je omizje, pri katerem so sodelovali uspešni mladi podjetniki in predstavniki odličnih slovenskih podjetij. Z udeleženci so spregovorili o začetkih njihovih karier, pomembnih odločitvah ter priložnostih in pasteh, ki spremljajo mlade iskalce zaposlitve. Tamara Valenčič iz Si.mobila vsem iskalcem zaposlitve svetuje, da zgrabijo vsako priložnost, ki jo dobijo, saj ne moremo vedeti, kaj se bo iz tega razvilo. Bernard Grum, tehnični vodja IBM Innovation Center, pa je udeležence večkrat nagovoril, da morajo na delovnem mestu pokazati motivacijo in željo po učenju, saj to njihovi nadrejeni opazijo in cenijo. Pri tem pa je treba biti tudi zelo samoiniciativen. Borut Borštnik, direktor Zavoda Mladi podjetnik, in Mija Lorbek, soustanoviteljica podjetja UNIKI d. o. o., sta se strinjala, da podjetništvo ni rešitev za tiste, ki iščejo zgolj hiter zaslužek. Mija Lorbek je zaključila: "Pri podjetništvu morate biti zelo previdni, saj tovrstno delo ni za vsakogar. Podjetništva naj se lotijo tisti, ki imajo podjetno žilico, ljubezen in seveda - izdelek."

Dogodek so popestrili še karierni zmenki s kadroviki Darjo Hvala, Ksenijo Hudomalj in Sašo Miladinovićem iz podjetja Si.mobil d. d., Meto Bogataj iz Pro Plus d. o. o., Marušo Mežek iz KPMG d.o.o. ter Dragico Vidmar iz RIKO d.o.o. Ti so bili nad udeleženci, s katerimi so se imeli na simulaciji zaposlitvenega razgovora priložnost pobliže spoznati, navdušeni, saj so videli, da so kljub mladosti in neformalni izkušenosti zelo aktivni na področju iskanja svojih prvih zaposlitev.

Nina iz zagorskega kluba, je po razgovoru dejala: "Najprej moram pohvaliti ljubljanski zaposlitveni klub za super organizacijo, super izbrane goste in odlično priložnost za srečanje s člani ostalih klubov. Dobili smo veliko motivacije in idej za naprej. Najbolj mi je bil všeč razgovor s kadrovikom, ki mi je v sproščenem vzdušju dal povratne informacije o tem, kako sem se odrezala na razgovoru in nekaj napotkov, kako naj se nanje pripravim vnaprej." Tina in Neža iz novogoriškega kluba sta dodali: "Današnji dogodek je bil super. Zelo nama je bilo všeč, da smo lahko aktivno sodelovali v debatah in gostom zastavljali vprašanja, na katera smo dobili iskrene in uporabne odgovore."

---

Kontakt za medije:
Klara Zavrl, koordinatorka zaposlitvenih klubov in vodja Ljubljanskega kluba
T: 041 950 683
E: klara.zavrl@nefiks.si

O projektu Služba me ne išče

Projekt Služba me ne išče je prejel vsa zbrana sredstva 11. Žura z razlogom. Izvaja ga Zavod Nefiks, namen projekta pa je mladim prek zaposlitvenih klubov pomagati pri iskanju zaposlitve. Mladi s pomočjo izkušenih kadrovikov spoznavajo potencialne delodajalce in pridobivajo nove veščine pri iskanju zaposlitve. Zaposlitveni klubi potekajo dvakrat mesečno, od oktobra do maja, v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru in Zagorju.