O-STA

Belgijsko ministrstvo našlo navdih za beleženje dela v slovenskih "Mojih izkušnjah".

Ljubljana, 15. maj 2013 - Strokovnjakinje iz Ljubljane in Bruslja so razpravljale o prihodnosti zaposlovanja mladih in predstavile najboljše prakse beleženja izkušenj mladih, pridobljenih z delom skozi svoja orodja. Resolucija EU želi države motivirati k beleženju neformalnega znanja. V Belgiji to počnejo z "mytalent@work", v Sloveniji skozi "Moje izkušnje", ki jih uporablja že 135.000 mladih. S pomočjo "Mojih izkušenj", si mladi olajšajo pot do dela in prve zaposlitve. Po "Mojih izkušnjah" povprašujejo tudi delodajalci, saj si z njimi olajšajo kadrovski postopek.

Alenka Blazinšek, vodja projekta Nefiks je povedala: "Neformalno pridobljeno znanje je izjemnega pomena za mlade. Mladi pri vsaki dejavnosti razvijejo kompetence, zato je pomembno, da jih znajo prepoznati in jih zapišejo - torej beležijo. Nefiks in ostale možnosti jim s tem omogočajo osebnostno rast in karierni razvoj"

Katarina Bremec Slanič, strokovnjakinja na projektu "Moje izkušnje", kadrovica na e-Študentskem Servisu je opisala projekt: "Moje izkušnje" so orodje za beleženje študentskega dela, ki smo ga razvili v letu 2012. Od jeseni do danes ima "Moje izkušnje" kar 135.000 mladih v Sloveniji. 35 % slovenskih podjetij jih že zahteva kot obvezno prilogo pri prijavi za študentsko delo, saj si s tem olajšajo postopke kadrovanja. Podjetja tako na enem mestu dobijo vse podatke o študentovih preteklih delovnih izkušnjah: podatke o bivših delodajalcih, o vrsti dela, o številu opravljenih ur in o kompetencah, ki jih je študent z delom pridobil (npr. sposobnost opravljanja lažjih administrativnih del, učinkovita telefonska komunikacija, računalniška znanja in znanja jezikov ipd.). Mladi so prepoznali, da "Moje izkušnje" niso samo odlično orodje za beleženje preteklih delovnih izkušenj in kompetenc, ampak tudi pripomoček za lastno razmišljanje o karieri. Študent si lahko vse izkušnje shrani v PDF obliko ter jih kot dokazilo posreduje potencialnemu delodajalcu. Tako se študent pri iskanju dela bolje in lažje predstavi delodajalcu".

Hilde Wynen, vodja projekta "Optie Vak.Werk" na belgijskem (flamskem) ministrstvu za izobraževanje je povedala: "V projektu "Optie vak.Werk, ki ga izvajamo na flamskem ministrstvu za izobraževanje, želimo prepoznati in beležiti izkušnje iz poletnega in študentskega dela mladih. Navdih za izdelavo svojega orodja "mytalent@work" smo našli v tujini - na podlagi dobrih praks iz Slovenije, Danske, Finske in Švice. Pri slovenskem orodju "Moje izkušnje" nam je bilo posebej všeč beleženje števila opravljenih ur, ter strokovno izdelan nabor kompetenc, ki jih je študent z delom pridobil. Te prvine smo poskušali vključiti tudi v naše orodje "mytalent@work", ki poskuša povezati mlade in delodajalce".

Dodatne informacije: Veronika Gerbic, vodja marketinga: T: 031 825 634, E: veronika.gerbic@studentski-servis.com