O-STA

Pozor lastniki spletnih strani, kazen pri uporabi piškotkov brez privolitve uporabnika je lahko do 20.000 €!

Lastniki spletnih strani! Časa imate do 15. junija 2013, da svojo uporabo piškotkov prilagodite novim zahtevam zakonodaje, ki je začela veljati v začetku leta 2013.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala

Zakaj so piškotki lahko problematični?

Pri uporabi piškotkov lahko pride do zlorab saj je mogoče uporabniku slediti, ustvariti profil in temu prilagajati določene aktivnosti na internetu, preferirati določena iskanja ali pri uporabi oglaševalskega sledenja (npr: Google remarketing). To poteka brez vednosti in privolitve uporabnika. Namestitev piškotka v vaš internet brskalnik je povsem avtomatična. Piškotke izbrišete ročno, vendar večina od nas tega ne dela ali pa s časoma to opustimo.

Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov - pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost.

Prav zato je bil sprejet Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa za zaostruje pravila - pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Zadnji rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.

Več: Pozor lastniki spletnih strani, kazen pri uporabi piškotkov brez privolitve uporabnika je lahko do 20.000 €!