O-STA

Kako izbrati dejavnosti in ime, ko ustanavljam podjetje?

Odločili ste se za katero obliko podjetja boste registrirali, se pozanimali kje lahko hitro in brezplačno odprete podjetje, sedaj pa je potrebno izbrati dejavnost in ime podjetja.

Dejavnost podjetja

Ob odprtju podjetja je smiselno registrirati tiste in toliko dejavnosti, s katerimi boste takoj začeli poslovati. To so lahko tudi različne dejavnosti, vendar mora podjetnik najprej določiti glavno (temeljno) dejavnost podjetja. Kadarkoli po registraciji podjetja boste lahko v podjetje dodajali nove dejavnosti s katerimi se nameravate ukvarjati kasneje. Ob registraciji se vpisujejo 5-mestne šifre iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008 (SKD2008). Več o dejavnostih podjetja in SKD.

Ste se izgubili med množico dejavnosti v SKDju? Ne skrbite, na VEM točki na DATI vam naši svetovalci pomagajo izbrati pravo dejavnost (dejavnosti, če jih bo več) za vaše podjetje.

Ime podjetja

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov podjetja na trgu, je prav ime podjetja. V imenu je vsa predstava o tržni znamki in o podjetju. Ime pomeni identiteto, individualnost, diferenciacijo in prepoznavnost na trgu, zato ime podjetja za mnoge predstavlja težji del registracije podjetja.

Ime firme mora biti v slovenskem jeziku, lahko tudi v latinskem jeziku, ne sme vsebovati črk, ki niso v slovenski abecedi in jasno se mora razlikovati od imen firm, ki so že vpisana v registru podjetij AJPES. Če temu ni tako, lahko registrski organ zavrne predlog za vpis firme v register. Ime podjetja prav tako ne sme biti v tujem jeziku.

Ko registrirate podjetje in izbirate ime, morate izbrati dolgo ime podjetja. Obvezne sestavine dolgega imena podjetja so: fantazijsko ime, dejavnost, d.o.o. Kratko ime podjetja ni obvezno. Kratko ime je dolgo ime brez oznake dejavnosti: fantazijsko ime, d.o.o. Večina podjetij se predstavlja na trgu z kratkim imenom.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

http://data.si/blog/2013/08/05/kako-izbrati-dejavnosti-in-ime-ko-ustanavljam-podjetje/