O-STA

Kako veste, da ste pripravljeni na odprtje lastnega podjetja?

http://data.si/blog/2013/08/21/kako-veste-da-ste-pripravljeni-na-odprtje-lastnega-podjetja/

Še vedno niste popolnoma prepričani ali je že napočil pravi čas, da uberete lastno podjetniško pot in in oklevate ali ste pripravljeni na odprtje lastnega podjetje? Preverite katerih 5 znakov vam bo pomagalo pri tej odločitvi...

Težki časi na trgu dela dnevno silijo ljudi v razmišljanje o ustanovitvi lastnega podjetja. Vendar pa postati sam svoj šef še ne garantira uspeha. V veliko primerih prav razlogi, zaradi katerih se ljudje odločijo za ta korak, odločajo o samem uspehu podjetja.
Dejstvo da sovražite trenutno delovno mesto ali celo svojega šefa, zagotovo ni pravi razlog zaodprtje s.p ali d.o.o.. V tem primeru raje razmislite o spremembi delovnega mesta, morda celo o spremembi poklica.

Torej, preden se odpravite na vse prej kot lahko pot podjetništva, preberite naslednje točke in preverite ali ste na pot zares dobro pripravljeni.

1. O ustanovitvi podjetja razmišljate že dalj časa
Ustanovitev lastnega podjetja naj ne bo ideja, ki bo nekega dne nenadoma zasvetila v vaši glavi in v naslednjem trenutku boste že znašli na napoti k svojemu nadrejenemu, kjer boste podali odpoved.
Pri večini uspešnih podjetnikov se je ideja o lastnem podjetju razvijala tudi več let in se postopoma izpopolnjevala. Ti ljudje so raziskali vse možnosti, se kljub temu posvečali karieri a so kljub temu ugotovili, da je za njihovo osebno rast potrebno storiti korak naprej in ustanoviti lastno podjetje. Če je tudi pri vas klic po višji stopnički v življenju dovolj močan in prisoten daljše obdobje, je to morda pravi znak!

2. Lahko storite bolje

Pri nekaterih ljudeh se ideja o lastnem podjetju porodi ob gledanju napak, ki jih počnejo njihovi nadrejeni. Bodisi ti svojega dela ne opravljajo korektno ali pa zaposleni dobi občutek, da podjetje do svojih strank nima takšnega odnosa kot bi ga moralo imeti oziroma bi ga imel sam. Ne glede na razlog, spodbuda za mnoge lastnike malih podjetij je bila zavedanje, da bi sami zadevo izpeljali drugače/bolje. Torej, če se vaši dvomi o delu vašega nadrejenega porajajo vsakodnevno, je morda napočil pravi čas, da se odpravite na trg in preizkusite svoje metode dela!

3. Dejavnost naj bo vaša strast

Če mislite, da vam bo ustanovitev podjetja prinesla zgolj in samo srečo in veselje, saj boste sam svoj šef in boste sami določali svoj urnik, se motite. Z opravljanjem lastnega podjetja naj bi imeli največ težav ravno ljudje, ki so se posla lotili zaradi nezadovoljstva na prejšnjem delovnem mestu. Nikoli namreč ne boste delali bolj trdo, kot takrat, ko boste delali zase. Sami sebi boste postavljali zahteve in izzive. Seveda je zgodba popolnoma drugačna, ko enkrat delate zase in se bo vsako dodatno delo poznalo tudi na vaši plači. Pa vendar, najbolj uspešni naj bi bili podjetniki, ki svojega dela ne opravljajo zgolj zaradi denarja ali več prostega časa - to počnejo iz strasti.Plače ne vidijo kot nekaj obveznega, temveč kot nagrado. Če ste se prepoznali v tej točki, je zelo verjetno, da ste pripravljeni na lastno podjetje!

4. Posedujete znanje in samozavest

Da bi postali dober poslovnež, morate vedeti kaj počnete in to početi dobro. Preden se podate na lastno poslovno pot, se torej prepričajte, da posedujete zahtevano strokovno znanje in izkušnje za vodenje posla. Če jih imate, boste prepričani v svoje poslovanje s strankami in poslovnimi partnerji, kar je ključnega pomena za vodenje uspešnega podjetja. Samozavest je ključnega pomena, ta pa pri različnih ljudeh nastopi ob različnem času - počakajte na pravi trenutek!

5. Pripravljeni ste se učiti

Na trenutnem delovnem mestu je velika verjetnost, da morate zares dobro obvladati le eno ali kvečjemu dve stvari. Ko pa imate enkrat v lasti svoje podjetje, bosta skoraj zagotovo morali opraviti več del hkrati. Naj bo to delo receptorja, hišnika, prodajalca ali celo knjigovodje. Prav to je razlog, da se morate biti pripravljeni nenehno učiti, saj boste morali delo na teh področjih opravljati dobro. Kot lastnik malega podjetja namreč ne boste imeli marketinškega oddelka ter finančne in PR službe. Če želite biti na svoji poslovni poti uspešni, morate biti pripravljeni na učenje in nenehno izboljševanje.

Če se kljub zgoraj napisanim točkam še vedno ne morate odločiti, ne veste ali je vaša idejo dovolj dobra ali pa vas zgolj zanimajo določene informacije o ustanovitvi podjetja nas kontaktirajte na 01 600 1530 ali data@data.si, in naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali pri vaših odločitvah.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA