O-STA

V katerih primerih potrebujete izjavo lastnika objekta, kjer boste prijavili naslov podjetja

Te dni smo vas obveščali o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1H, UL RS št. 82/2013), ki se nanašajo na overjene izjave lastnika objekta, ki so potrebne pri postopku registracije podjetja (s.p. in gospodarske družbe), v primeru, ko podjetnik želi določiti poslovni naslov podjetja na objektu, ni pa lastnik tega objekta.

Spremembe pri postopku registracije

Kako podjetnik pridobi izjavo?

Navajamo nekaj primerov, kdaj je potrebna izjava lastnika objekta:

1. V primeru, da sin ali hči želita ob registraciji s.p., naslov podjetja določiti na domačem naslovu, lastnik objekta pa je oče, mora oče podpisati izjavo, da se dovoljuje poslovanje s.p. na objektu, čigar lastnik je in izjavo overiti pri notarju ali na upravni enoti.

2. Podjetnik bo naslov podjetja prijavil v hiši, kjer je etažni lastnik tretjine hiše. Drugi dve tretjini hiše pripadata sestri in mami. Torej so skupaj solastniki objekta in podjetnik na registracijo podjetja, prinese overjeno izjavo podpisano s strani sestre in mame.

3. Podjetnica bo najela lokal v večjem trgovskem centru in bo s trgovcem podpisala najemno pogodbo. Lastnik lokala-torej trgovec, mora podpisati izjavo, da ji dovoli poslovanje na tem naslovu. Izjavo podjetnica prinese s seboj na registracijo podjetja.

4. Podjetnik je lastnik stanovanja v bloku. Kot lastnik je vpisan v zemljiško knjigo. Izjave v primeru registracije podjetja na domačem naslovu ne potrebuje.

5. V kolikor družbeniki družbe določijo poslovni naslov podjetja na objektu katerega lastnik je eden od družbenikov, izjave pri ustanovitvi podjetja ne potrebujejo.

Pripravila: Bogdana Rejc, DATA

http://data.si/blog/2013/10/14/v-katerih-primerih-potrebujete-izjavo-lastnika-objekta-kjer-boste-prijavili-naslov-podjetja/