O-STA

Od 1.1. nove olajšave za zaposlovanje mladih

Zavod za zaposlovanje RS je objavil razpis za zaposlovanje mladih do 30. let.

Če delodajalci za nedoločen čas zaposlijo mlajše od 30 let, ki so najmanj 3 mesece prijavljeni med brezposelnimi, lahko zanje uveljavljajo dveletno oprostitev plačila prispevkov delodajalca. Velja za pogodbe o zaposlitvi, sklenjene v obdobju med 1. 11.2013 in 31. 12. 2014.

Delodajalci uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov na podlagi Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki je bil sprejet letošnjega julija.

Oprostitev plačila se nanaša na prispevke delodajalca za socialno varnost, ki vključujejo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.

Delodajalci lahko uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov, če za nedoločen čas zaposlijo brezposelne, ki so mlajši od 30 let in so najmanj 3 mesece neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih. Pogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena v obdobju od 1. 11. 2013 do 31. 12. 2014.

Delodajalci uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov pri Davčni upravi RS (DURS-u), ki je pristojna za to področje.

Mladi, za katere delodajalci uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov, imajo enak obseg pravic iz navedenih socialnih zavarovanj, kot če bi bili prispevki delodajalca za socialno varnost dejansko plačani.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA