O-STA

Upokojeni samostojni podjetniki

Samostojni podjetniki, ki so se že upokojili, a še vedno opravljajo svojo dejavnost, se bodo morali do konca leta odločiti ali bodo koristili status upokojenca ali status samostojnega podjetnika zavarovanca.

V primeru, da se bodo odločili za upokojitev, morajo zapreti s. p. ali se ponovno vključiti v zavarovanje. Sočasni status zavarovanca in upokojenca razen izjemoma namreč ne bo več dopusten, so pojasnili na ministrstvu za delo.

Izjema je le, če zavarovanec dela oziroma opravlja dejavnost v sorazmernem delu polnega delovnega oz. zavarovalnega časa. Če bi upokojenec želel obdržati s. p., lahko uveljavi pravico do delne pokojnine.

Posameznik po opozorilu ministrstva ne more biti upokojenec in prejemati pokojnine ter biti hkrati zaposlen, imeti s. p. ali opravljati poslovodno funkcijo v gospodarski družbi. Kdor se želi upokojiti, mora tako najprej izgubiti status zavarovanca. V nasprotnem primeru se po pokojninski zakonodaji šteje kot oseba, sposobna za delo, so dejali na ministrstvu za delo.

Rok za odločitev za enega izmed statusov imajo upokojenci do 31. decembra.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

http://data.si/blog/2013/11/11/upokojeni-samostojni-podjetniki/