O-STA

Ali potrebujem poslovni prostor za opravljanje dejavnosti?

Ustanovitev podjetja zahteva tudi premislek ali podjetnik potrebuje poslovni prostor za opravljanje dejavnosti.

prokuraVsak posameznik, ki želi odpreti podjetje, mora pred tem razmisliti o marsikaterem vprašanju; katero dejavnost bo opravljal, ali potrebuje poslovni prostor, kje bo sedež družbe, kakšno bo ime oziroma firma podjetja in drugo.

Ali potrebujete poslovni prostor za opravljanje dejavnosti je odvisno od vrste dejavnosti, ki jo želite opravljati. Na primer za dejavnosti, ki jo opravljate na terenu, ne boste potrebovali poslovnega prostora, za proizvodnjo izdelkov pa boste potrebovali ustrezno velik prostor. Poslovni prostor pa ni pogoj za opravljanje dejavnosti, ki bi ga morali izkazati ob registraciji podjetja.

Obstajajo dejavnosti, za katere boste potrebovali uporabno dovoljenje. Vsaka dejavnost ima predpisane pogoje v zakonih in pravilnikih, ki jih je potrebno upoštevati, na primer gostinstvo ali trgovina. Pogoji pri takšnih lahko nanašajo tudi na poslovne prostore in v tem primeru boste potrebovali uporabno dovoljenje, ki ga lahko dobite na pristojni upravni enoti.

Posameznik lahko določene dejavnosti opravlja tudi svojem stanovanju, če ta dejavnost ne moti ostalih stanovalcev v večstanovanjski stavbi. V tem primeru posamezniku ni potrebno spremeniti namembnosti stanovanja. Kljub temu pa mora pridobiti soglasje solastnikov, če imajo ti več kot tri četrtine solastniških deležev. Ob začetku opravljanja dejavnosti mora posameznik o tem obvestiti tudi upravnika. Če je posameznik najemnik, mora prav tako imeti vsa našteta soglasja, poleg tega pa še soglasje najemodajalca.

Podjetnik lahko poslovni prostor kupi ali ga najame. V zadnjem času je popularno tudi t.i. coworking, kjer gre za sodoben način dela, ki samozaposlenim (s.p.) omogoča delitev prostora in idej.

Ob registraciji podjetja vam na Data d.o.o. pomagamo pri vsej dokumentaciji, ki jo potrebujete za ustanovitev podjetja, v okviru našega podjetniškega svetovanja.

http://data.si/blog/2014/01/27/ali-potrebujem-poslovni-prostor-za-opravljanje-dejavnosti/