O-STA

Katere podjetniške dejavnosti prevladujejo?

Najnovejši statistični podatki slovenskega Statistične urada poročajo, da med najbolj popularne podjetniške dejavnosti spadajo informacijske in komunikacijske tehnologije.

Informacijske in komunikacijske dejavnosti so najbolj popularne podjetniške dejavnosti. Največ novonastalih podjetij brez predhodnika je bilo namreč ustanovljenih v osrednjeslovenski statistični regiji, med njimi največ v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih. Skoraj polovica podjetij iz tega področja je nastala v središču Slovenije. V tej regiji je nastalo v tem času največ podjetij brez predhodnika v državi tudi v vsaki posamezni dejavnosti. Najmanj zastopano pa je bilo gostinstvo.

Kot že omenjeno je osrednjeslovenska regija na vrhu, kar se tiče števila ustanovljenih podjetij, tudi v primeru podjetja z vsaj eno zaposleno osebo. Največ takšnih podjetij je bilo ustanovljenih v gradbeništvu.

Hitrorastoča podjetja glede na število zaposlenih oseb pa lahko najdemo v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil in sicer v zahodni Sloveniji.

Med leti 2008 in 2010 pa je obstajalo največ podjetij v strokovnih, znanstvenih, tehničnih ter poslovnih dejavnostih.

Več o podjetniških dejavnosti in pogojih za opravljanje dejavnosti lahko izveste tudi tukaj.

http://data.si/blog/2014/02/05/katere-podjetniske-dejavnosti-prevladujejo/