O-STA

Spremenjeno poročanje podatkov o povračilih stroškov v zvezi z delom

Z včerajšnjim dnem je začel veljati Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu. Pravilnik REK na novo določa rok za predlaganje podatkov o povračilih stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerij, če so ti izplačani v višini, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.

Zaradi potreb po podatkih o stroških v zvezi z delom in drugih dohodkih, je potrebno poročati tudi podatke o povračilih stroškov in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. Torej se poroča o vseh povračilih stroškov, ne glede na obliko povračila. Ti podatki bodo namreč omogočili pripravo kvalitetnejših analiz tveganj, potrebnih za izvajanje učinkovitejšega davčnega nadzora. Učinkovitejši bodo pogoji za pobiranje davka in prispevkov za socialno varnost. Prav tako bo ukrep spodbudil davčne zavezance k doslednejšemu upoštevanju davčnih predpisov s tega področja.

REK obrazec

Če so dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo izplačani samostojno, na zbirnem REK obrazcu izpolni le podatke o izplačevalcu, številu prejemnikov dohodka in označi vrsto dohodka 1190. Ta vrsta dohodka je dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo. Individualne podatke izplačevalec predloži iz obračuna davčnih odtegljajev. O tem poroča enkrat mesečno, najkasneje zadnji dan v mesecu.

Za podrobna vprašanja se obrnite na naše davčno svetovanje.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/04/02/spremenjeno-porocanje-podatkov-o-povracilih-stroskov-v-zvezi-z-delom/