O-STA

Uporaba žiga

Pred časom je bil žig obvezen del vsake sklenjene pogodbe gospodarske družbe ali samostojnih podjetnikov. Danes je ta odločitev prepuščena podjetjem samim, saj Zakon o gospodarskih družbah za gospodarske družbe in samostojne podjetnike posameznike obvezne uporabe žiga ne določa.

Čeprav uporaba žiga ni zakonska obveznost, pa je to uveljavljena poslovna praksa. Žig namreč še zmeraj zagotavlja verodostojnost dokumentu, hkrati pa je pomemben del celostne grafične podobe podjetja. Če ga podjetje želi uporabljati, mora to ustrezno urediti v svojih aktih. Isto velja za tiste, ki ga več ne želijo uporabljati.

Kaj

Če podjetje potrebuje žig le za potrjevanje poslovnih dokumentov, naj ta vsebuje le ime podjetja in naslov. Če ga pa uporabljate tudi kot nekakšno vizitko, pa naj vsebuje še davčno številko, ID-številko za DDV, matično številko, kontaktne podatke in podobno.

Prednost

Žig vam lahko skrajša čas nekaterih opravil, kar je njegova velika prednost. Uporabite ga lahko pri pošiljanju priporočenih pošiljk, izpolnjevanju obrazcev, pisanju dopisov in podobno.

Slabost

Nerodno zna biti, če ga nimate vedno s seboj. Ko se namreč odločite poslovati z žigom, ga je potrebno imeti na vseh pogodbah.

Na kaj je potrebno paziti

Če uporabljate večje število žigov, naj bodo ti označeni z zaporednimi številkami. Prav tako vodite evidenco oseb, ki so pooblaščene za uporabo posameznih žigov, kar zagotavlja odgovornost pri njihovi uporabi.

Nova podjetja naj si žig izdelajo, ko prejmejo potrjen sklep o registraciji svojega podjetja in ne prej. Če vam namreč pristojni register na primer zavrne ime podjetja, vam ostanejo le nepotrebni stroški.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/04/09/ali-je-uporaba-ziga-obvezna/