O-STA

Marsikdo ima poslovno žilico in željo po uspehu, pa vendar ne ve zagotovo, čemu bi se posvetil. Kako torej izbrati pravo podjetniško idejo za vas?

Marsikdo ima poslovno žilico in željo po uspehu, pa vendar ne ve zagotovo, čemu bi se posvetil. Kako torej izbrati pravo podjetniško idejo za vas?

Upoštevajte svoje prednosti

Ste dobri v prodaji? Imate veliko poznanstev? Ste vodja? Da bi našli pravo podjetniško idejo zase, morate dobro poznati svoje prednosti in tudi slabosti.

Strast

Če želite najti posel, s katerim se boste z veseljem ukvarjali tudi čez 10 let, vam mora ta biti res pisan na kožo.

Kako lahko nekaj izboljšate?

Vaš posel je namenjen vašim strankam, ne vam. Vaša naloga je, da nekomu polepšate ali olajšate življenje. Vedno imejte v mislih, da ima stranka vedno prav.

Naj ostane poslovna ideja skrivnost?

Dokler vaš posel ne začne obratovati se odločate ali komu izdati svoj načrt ali ne. Po eni strani vam lahko kdo pomaga s svojimi predlogi in bo vaša ideja dobila povratno informacijo. Spet po drugi strani lahko nekdo ukrade vašo idejo. Pravega nasveta v tem primeru ni.

Strateški načrt

Ko ste odločeni, kaj je prava ideja za vas, stopite korak nazaj in premislite. Bo posel prinesel zaslužek? Kako boste produkt proizvajali in dobavljali? Bo potreben velik kapitalski vložek? Bistveno je, da napišete dober poslovni načrt in se s tem pripravite na vstop v podjetniški svet.

Več o pomembnih vidikih poslovanja se lahko naučite na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/05/20/kako-izbrati-pravo-podjetnisko-idejo/