O-STA

Od Googla lahko zahtevate izbris podatkov, 2. del

Ameriški tehnološki velikan Google se spopada z vprašanjem, kako ugotoviti zahtevi evropskega sodišča. Za izbris osebnih podatkov bodo v roku nekaj tednov vzpostavili mehanizem, s katerimi bodo evropski državljani lahko uveljavljajo svojo pravico do pozabe.

Posamezniki lahko od podjetja zahtevajo izbris zastarelih informacij iz brskalnika. Ta ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot na primer v primeru javnih oseb. Po neuradnih informacijah, naj bi Google že prejel zahteve za izbris zastarelih informacij od nekaterih politikov in znanih osebnosti. Točno število zahtev ni znano.

Brisanje podatkov ima svoje omejitve. Lahko zahtevate izbris netočnih zastarelih ali spornih objav o nas, ne pa izbris denimo fotografije, na kateri si niste všeč. Pomembno je vedeti, da izbris ne pomeni izbrisa informacije o vas, ampak le njeno neprikazovanje v Googlovih iskalnih rezultatih.

Zagovorniki sodišča pravijo, da gre za velik korak na področju varovanja osebnih podatkov. Po drugi strani pa se mnogi bojijo, da bi z zlorabo pravice do pozabe lahko prišlo do cenzure interneta.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/05/19/kdaj-lahko-od-googla-zahtevate-izbris-podatkov/