O-STA

Kaj ureja predlog novele o varstvu potrošnikov?

Predlog novele zakona o varstvu potrošnikov ima podporo Državnega zbora, vendar menijo, da bi se področje moralo urediti na novo. Z njim naj bi se čezmejno poslovanje olajšalo. Kakšne pa naj bi bile spremembe?

Predlog ureja pravice in obveznosti iz prodajnih pogodb, sklenjenih na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov. Rešitve se nanašajo na določitev 30-dnevnega roka za izpolnitev prodajne pogodbe.

Obdobje, ko lahko potrošniki brez razloga odstopijo od pogodbe, ostaja 14 dni. Če pa prodajalec ne bo obvestil potrošnika o njegovi pravici do odstopa, pa se bo to podaljšalo na eno leto.

Jasneje se bo določil način odstopa od pogodbe, ki je bila sklenjena na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov.

Pri nakupovanju preko spleta bodo potrošniki po novem obvarovani pred prikritimi stroški. Izrecno bodo pred plačilom morali potrditi, da razumejo, da morajo za storitev plačati.

Zaradi trenj glede člena, ki določa, kaj mora podjetje potrošniku zagotoviti pri tovrstni prodaji, se obveznost razširi na tiste, ki se z organizirano prodajo na daljavo ukvarjajo le občasno.

Predlogu, v katerega bi Slovenija morala evropsko direktivo uvesti že do konca lanskega leta, se obeta podpora. Kdaj bo ta sprejet, še ni znano.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/05/20/kaj-ureja-predlog-novele-o-varstvu-potrosnikov/