O-STA

Dejavnosti podjetja, 2. del

Regulirane dejavnosti so tiste, za katere mora podjetje izpolniti določene pogoje. Navedene so v Standardni klasifikaciji dejavnosti, vse posebne pogoje pa določajo zakoni in predpisi.

Primeri reguliranih dejavnosti

Potovanja

Za opravljanje dejavnosti v zvezi s potovanji, kot so dejavnosti potovalnih agencij, organizatorjev potovanj, podjetnik potrebuje licenco, ki jo pridobi na Gospodarski zbornici Slovenije.

Nepremičnine

V primeru, da podjetnik opravlja dejavnost nepremičninskega posrednika, potrebuje licenco in mora biti vpisan v imenik nepremičninskih posrednikov. Ta imenik vodi Ministrstvo za okolje in prostor.

Zavarovalniški agent

Podjetnik, ki želi opravljati dejavnost zavarovalniškega agenta, mora pridobiti licenco za zavarovalniškega zastopnika. Preden začne z opravljanjem dejavnosti, jo mora pridobiti na Agenciji za zavarovalništvo.

Oskrba s človeškimi viri

Posredovanje začasne delovne sile in oskrba s človeškimi viri zahteva od podjetnika pridobitev koncesije na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Podjetnik lahko regulirano dejavnost vpiše med ostale dejavnosti že ob registraciji podjetja, ne sme je pa opravljati, dokler ne izpolnjuje pogojev.

Nadzor nad izpolnjevanjem pogojev

Kontrolo nad izstavljenimi računi in izpolnjevanjem pogojev za opravljanje regulirane dejavnosti preverja davčni inšpektor. Za nadzor nad izpolnjevanjem pogojev za opravljanje določene regulirane dejavnosti pa posamezni državni organi (ministrstva, agencije, inšpektorati), odgovorni za nadzor specifičnega področja.

V kolikor potrebujete več informacij glede določanja dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008 in pogojev za opravljanje posameznih dejavnosti, vas vabimo, da se udeležite posveta Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, ki ga na DATI brezplačno organiziramo za vse, ki vas zanima samostojna podjetniška pot.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/06/04/dejavnosti-podjetja-2-del/