O-STA

Pogosti nasveti podjetnikov, ki jih ne upoštevajte!

V poplavi podjetnikov ima vsak posameznik svoje nasvete za tisti, ki z dejavnostjo šele začenjajo. Vse izkušnje niso enake, zato pazite, kaj boste upoštevali na svoji podjetniški poti. Naj vas naslednji nasveti ne zavedejo!

1. Zaposlite znance

Mnogi pravijo, da je ob sebi dobro imeti ljudi, ki jim zaupate. Pri iskanju zaposlenih iščite raje po njihovih kompetencah in znanjih. Če odpirate podjetje, ki zahteva določeno znanje, zaposlite nekoga, ki vam ustreza. V nasprotnem primeru boste imeli zaposlene tri znance in se soočali z dilemo, koga postaviti na katero delovno mesto in jih za to usposabljati.

2. Za vas ni več prostora na trgu

Znanci vas prepričujejo, da je podobnih podjetij že na pretek in za vas na trgu ni več prostora. Morda jih je res veliko, ampak za uspeh je pomembna le dodana vrednost. Osredotočite se na to, kaj več lahko vi ponudite strankam. Kaj je tisto, kar boste vi počeli drugače, boljše. Ko to ugotovite, usmerite promocijo v to smer.

3. Morate biti cenejši od konkurence

Res vam bo nižja cena od konkurence prinesla več strank in dela, kar pa še ne pomeni več denarja. Pri postavitvi cen morate upoštevati tudi vložen čas in stroške, ne pa skorajda izgubljati denar z vsakim novim naročilom. Bodite realni pri svojih zmožnostih in cenah.

4. Družabna omrežja so zastonj

Mnogi so mnenja, da je danes promocija majhnega podjetja lažja kot pred leti, zaradi brezplačne udeležbe na družbenih omrežjih. Res lahko zastonj odprete profil in začnete z objavami, vendar ni vse tako preprosto. S profili se boste morali veliko ukvarjati, načrtovati svoje objave vnaprej, ugotoviti, katera ura je najprimernejša za določeno objavo, kdaj so vaši kupci najbolj dovzetni za oglaševanje. Pojavljati se boste morali v diskusijah, odgovarjati na vprašanja, ponujati nasvete, morda celo promovirati objave. Čez čas bo delo postalo tolikšno, da boste morali najeti nekoga, ki vam bo pri tem v pomoč.

5. Zapravljajte, da boste služili

Kliše, ki na začetku ustanavljanja podjetja za večino podjetnikov nikakor ne velja. Ne vlagajte v stvari, ki bodo služile le v kozmetične namene. Na začetku podjetniške poti vam ni potrebno imeti vsega, da bi pritegnili stranke. Vlagajte v tisto, kar vam bo pomagali pri služenju denarja, vlagajte v posel.

Ljudje vam bodo vedno dajali nasvete. Na vas je, da odločite, kaj boste upoštevali in kaj ne. Mislite s svojo glavo in se usmerite na svoja znanja, izkušnje in vrednote.

Če ste sveži podjetnik in nimate izkušenj z vodenjem poslov, se udeležite izobraževanja Abeceda poslovanja, kjer boste spoznali vse obveznosti podjetnika.

Pripravila Maja Bohar

http://data.si/blog/2014/06/10/pogosti-nasveti-podjetnikov-ki-jih-ne-upostevajte/