O-STA

Sedem medalj za Slovenijo na Prvih evropskih igrah v zdravilnem qigong-u

Mons, Belgija, 10. do 15. julij 2014

(The 1st European Health Qigong Games)

Predstavniki Qigong združenja Slovenije (Slovenian Health Qigong Association - SHQA) so se v belgijskem mestu Mons udeležili tekmovanja v 'Prvih evropskih zdravilnih Qigong igrah' od 9. do 15. julija 2014.

Tričlanska delegacija tekmovalk je med posameznicami uspešno zastopala barve Slovenije in osvojila kar sedem medalj, štiri zlate in tri bronaste.

Igre je gostila Mednarodna federacija za zdravilni qigong (International Health Qigong Federation - IHQF) v organizaciji Belgijske federacije za zdravilni Qigong (Belgian Health Qigong Federation - BHQF), uradni partner dogodka pa je bil Chinese Health Qigong Association (CHQA).

Tekmovanje je potekalo v soboto 12. 7. in nedeljo 13. 7. 2014. V kategoriji posameznikov je sodelovalo kar 243 tekmovalk in tekmovalcev (151 žensk in 92 moških) v kategoriji skupin pa 41 skupin (284 tekmovalcev in tekmovalk) iz 16 evropskih držav.

Predsednik slovenskega združenja za zdravilni qigong in Taijiquan ter qigong zveze Slovenije, mojster Chen Shining, je bil izbran v skupino desetih sodnikov, ki so jo poleg Slovenije sestavljali predstavniki Kitajske, Belgije, Nemčije, Finske in Danske.

Slovenske predstavnice so nastopale v naslednjih disciplinah:

1) Jianshen Qigong Yi Jin Jing - zlata medalja (Tina Hribar Trifunović)

2) Jianshen Qigong Wu Qin Xi (Igra petih živali) - zlata medalja (Tina Hribar Trifunović)

3) Jianshen Qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu- zlata medalja (Tina Hribar Trifunović)

4) Jianshen Qigong Ba Duan Jin (Osem brokatnih vaj) - zlata in bronasta medalja (Tina Hribar Trifunović in Sana Chen)

5) Jianshen Qigong Liu Zi Jie (Šest zdravilnih zvokov) - dve bronasti medalji (Sana in Saša Chen)

Udeležili so se tudi foruma o zdravilnem qigong-u, kjer so predavatelji (zdravniki, fizioterapevti, osteopati ipd.) iz različnih evropskih držav in Kitajske postregli s številnimi napotki za zdrav način življenja, predvsem pa poudarili izsledke znanstvenih raziskav o koristnih učinkih redne vadbe zdravilnega qigong-a na telo, um in duha.

Kaj je qigong?

Qigong (izg. čigong) je starodavna kitajska veščina, s katero razgibamo telo, umirimo um in izboljšamo zdravje. Priporočljiv je za ljudi vseh starosti, fizično ni preveč zahteven, njegovi učinki pa so dobro znani in tudi znanstveno dokazani. Vadba qigonga se je s Kitajske že davno razširila po vsem svetu in postaja vedno bolj priljubljena.

Nastal je na podlagi tradicionalne kitajske medicine, danes pa obstajajo številne znanstvene študije, ki potrjujejo njegove koristne učinke na ravnotežje in gibčnost, spomin in kognitivne sposobnosti, žleze z notranjim izločanjem, imunski sistem, tvorbo krvi, uravnavanje srčnega utripa in krvnega tlaka, izboljšanje kapacitete pljuč, zmanjševanje stresa, izboljšanje spanja, prebave in upočasnitev procesa staranja.

Zaradi vseh naštetih pozitivnih učinkov postaja qigong vedno bolj priljubljen tudi na Zahodu, odpirajo se številna združenja in šole. V našem združenju poteka redna vadba Jianshen Qigonga že več kot 10 let, s taijiquan-om pa imamo že več kot 20 letne izkušnje poučevanja v različnih krajih po Slovenji. Organiziramo različne vrste izobraževanja, od rednih tečajev do vikend qigong in taijiquan delavnic, že šestnajsto leto tudi prvomajske in jesenske delavnice ob morju, ter seminarje s priznanimi profesorji qigonga in velemojstri taijiquana. Sodelujemo namreč z največjim velemojstrom Chen sloga taijquan-a Chen Xiaowang-om (Chen Xiaowang taijiquan center Slovenije), smo pridruženi člani International Yang Family taijiquan-a in smo edini uradni pooblaščen partner Chinese Health Qigong Association (CHQA) za Slovenijo ter soustanovitelji in uradni člani International Health Qigong Federation-IHQF. Vsi našteti z veseljem vsako leto z nami delijo svoje dragoceno znanje na seminarjih, ki jih organizira naša zveza.


Predsednik Qigong združenja Slovenije ter Taijiquan in qigong zveze Slovenije

Chen Shi Ning

Dodatne informacije: info@qigong.si | 041/446-488 | www.taiji.si, www.qigong.si