O-STA

Mednarodni Taijiquan seminar z mojstrom Yang Jun-om 23. 5. do 25. 5. 2015, Ljubljana (Litostrojska cesta 51), Slovenija

Konec maja (od 23. do 25. 5.2015) nas obišče mojster Yang Jun, ki je neposredni potomec in naslednik družinske tradicije Yang sloga taijiquana, zato vas vabimo, da izkoristite dragoceno priložnost, saj bo na voljo tudi za pogovor z mediji. Prihaja na povabilo uradno pooblaščene 'šole za tradicionalni Yang taijiquan (tai chi chuan) v Sloveniji v organizaciji Slovenskega združenja Taijiquan hram CSN, saj bo v Ljubljani vodil tridnevni seminar. V nadaljevanju si preberite nekaj več o tem slogu taijiquana in njegovi tradiciji. Podrobnosti seminarja TUKAJ (http://www.chen-sn.si/seminar_Yang_taiji.asp)

Taijiquan je tako kot Qigong del kitajske kulture ohranjanja zdravja že stoletja in celo tisočletja, danes pa tudi številne znanstvene študije potrjujejo njune koristne učinke na človekovo počutje in zdravje, kar z redno vadbo lahko izkusi vsakdo.

Taijiquan (beri: taj či čuan) je stara kitajska veščina gibanja. Nastala je pred mnogimi stoletji in je danes razširjena povsod po svetu. Čeprav obstajajo številne oblike in forme taijiquan-a (Chen, Yang, Wudang, Sun, ipd.), pa vse dobrodejno vplivajo na telesno in duševno počutje. Taijiquan je "notranja" borilna veščina, ki se za razliko od "zunanjih" borilnih veščin (kot na primer karate), pri katerih je poudarek na telesni moči, poudarja nenasilje, saj smo sami sebi tako "nasprotnik" kot "zaveznik" in gre predvsem za delo na sebi ter negovanje notranje energije.

Gibi Yang Family taijiquan-a so široki in elegantni, pozorno sestavljeni, sproščeni, nežni in tekoči, kljub temu pa ohranjajo tudi vse vidike borilnih veščin.

O mojstru Yang Jun-u
Mojster Yang Jun se je rodil leta 1968 v Taiyuanu na Kitajskem kot vnuk velemojstra Yang Zhenduo-ja, potomca Yang Luchana, začetnika Yang sloga taijiquan-a. Yang Jun je šesta generacija in peta generacija nosilcev Yang Family taijiquana.

Je predsednik Mednarodnega Yang Family Tai Chi Chuan združenja, ki ga je leta 1998 ustanovil njegov dedek. Yang Jun se je preselil v Seattle, Washington leta 1999, da bi uradno začel delati za Mednarodno združenje. V njegovih formah se neopazno prepleta mehko s trdim, zadrževanje z izraznostjo ter spretnost z notranjim občutkom.

Mojster Yang Jun bo na voljo za pogovor z mediji v ponedeljek 25. 5. od 9.00 do 17.00 ali v torek 26. 5. v dopoldanskem času. Za dogovor kontaktirajte mojstra Chen Shining-a na 041 466 488 ali na info@taiji.si

Tradicija Yang Family Taijiquan-a

Začetnik Yang Family taijiquan- a je Yang Luchan, ki je bil učenec Chen Changxing-a. Slednji je imel izredno malo učencev, ki ne bi pripadali družini Chen, in ker je bil Yang učenec od zunaj, so ga obravnavali slabše kot druge, vendar je ostal in vztrajal v urjenju in se na skrivaj učil borilnih tehnik. Chen Changxing je kmalu odkril njegov talent in ga začel poučevati enakovredno ostalim. Ko je Yang Luchan končal svoj uk, se je vrnil v svoj rojstni kraj in nekaj časa poučeval taijiquan, kasneje pa je učil tudi na cesarskem dvoru. Ker je bila njegova umetnost tako velika, da ga nihče ni mogel premagati, je dobil tudi vzdevek "Nepremagljivi Yang". Formo, ki jo danes vadimo po vsem svetu, pa je standardiziral Yang Chengfu, ki pripada tretji generaciji mojstrov Yang Family Taijiquan-a.

Bil je prvi mojster, ki je bil pripravljen deliti družinske skrivnosti taijiquana z javnostjo, zaradi svojega prijetnega značaja pa je imel tudi številne učence. Njegovo tradicijo danes nadaljuje in širi Yang Jun.

Dodatne informacije: info@taiji.si l 041/446-488 l www.taiji.si l http://www.yangfamilytaichi.si/