O-STA

Utrinki iz mednarodnega seminarja z velemojstrom Yang Jun-om v Ljubljani

Tradicionalni Yang Taijiquan

23. 5. do 25. 5. 2015,

V Ljubljani je konec tedna (od 23. 5 do 24.5.) potekal drugi mednarodni seminar Yang sloga taijiquana v organizaciji Slovenskega združenja Taijiquan hram CSN. Seminar je vodil velemojster Yang Jun, neposredni potomec in naslednik družinske tradicije tega sloga taijiquana, ki pripada šesti generaciji in je peti nosilec omenjene družinske tradicije, ki se prenaša neposredno iz roda v rod.

Tokrat se je seminarja udeležilo več kot trideset navdušencev taijiquana iz petih držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Madžarske, Romunije in Srbije.

Poleg tehničnega vidika različnih elementov tradicionalne forme Yang taijiquan 103, je velemojster tokrat podrobneje predstavil filozofijo, teoretične koncepte in načela, ki jih mora vadeči upoštevati, če želi poglobiti svoje znanje in povzdigniti vadbo na višjo stopnjo. To pomeni, da mora razumeti osnove gibanja in obvladovanja lastne energije ter energijo nasprotnika. Filozofija taijiquana namreč temelji na konceptu jin in jang in na teoriji o petih elementih, ki ima svoje korenine v Daozimu. Najvišja stopnja taijiquana tako nastopi tedaj, ko človek povsem obvlada in umiri svoj um, ter pozabi nase.

Velemojster Yang Jun je zanimiv sogovornik z globokimi življenjskimi izkušnjami in znanjem. V ponedeljek 25. 5 zvečer bo imel še (praktično) predavanje o t.i. potiskanju rok (Tuishou), pred tem pa bo na voljo tudi za pogovor z mediji, in sicer od 9.00 do 17.00 ali v torek 26. 5. v dopoldanskem času. Za dogovor kontaktirajte mojstra Chen Shining-a na 041 466 488 ali na info@taiji.si

Nekaj osnovnih informacij o Yang slogu taijiquana: Ena izmed številnih kitajskih borilnih veščin je tudi Yang Family taijiquan, ki se razvija že več kot dvesto let je. Zanj so značilni široki in odprti gibi, ki so enakomerni in tekoči ter nežni in elegantni, zato velja za enega izmed najbolj priljubljenih in priznanih slogov taijiquana v današnji družbi. Prav zaradi Yang sloga je Taijiquan kot veščina postal poznan po vsem svetu. Dandanes pa taijiquan ni samo borilna veščina, temveč tudi odličen način za izboljšanje zdravja in oblikovanje človekovega značaja, ki gradi mostove in povezuje različne ljudi. Zato lahko že zdaj trdimo, da je njegov prispevek k razvoju človeštva zares izjemen.

Več o tradiciji in filozofiji pa si preberite na tej povezavi: http://goo.gl/yJsQq2.

Dodatne informacije: info@taiji.si | 041/446-488 | www.taiji.si | http://www.yangfamilytaichi.si/