O-STA

Shranjevanje podatkov na oddaljenih strežnikih ali clouding

Vsako podjetje (pa tudi posamezniki) se pri svojem poslovanju na določeni točki sreča z težavo, kako in kje shranjevati podatke, da v prihodnosti ne bo prišlo do njihove zlorabe. Na tržišču je razumljivo na voljo več različnih rešitev, trenutno pa je zelo popularen clouding (daljše cloud computing) oziroma če dobesedno prevedemo, "shranjevanje podatkov oblaku".

Pojem se je omenjalo že v 50ih letih prejšnjega stoletja. Še do pred kratkim je veljalo, da je clouding prihodnost, pa se je končno izkazalo, da je dejansko že naša sedanjost. Ne samo podjetja, tudi fizične osebe svoje podatke kot so npr. fotografije, videi, dokumenti,... shranjujejo na ta način.

Oblak tako že zamenjuje ostale (lokalne) medije za shranjevanje podatkov, kot npr trdi disk, usb ključi ipd.

Kaj sploh je clouding?

Clouding je storitev shranjevanja podatkov na oddaljenih strežnikih. Prednost cloudinga je v tem, da ne potrebujemo več tako zmogljive strojne opreme (kot je npr. trdi disk,) do njega pa lahko dostopamo praktično iz kjerkoli, edini pogoj je povezava z internetom. Poznamo javne, zasebne in mešane oblike.

Sprva je bil clouding sicer deležen precejšnih pomislekov glede varnosti na tak način shranjenih podatkov, a vendarle je za varnost shranjenih podatkov po zagotovilih strokovnjakov bolje poskrbljeno, kot če jih imate shranjene npr. na trdem disku. Informacijska pooblaščenka je za vse podjetnike, ki so se odločili za tovrstno shranjevanje podatkov, pripravila tudi kratke napotke z namenom večjega zagotavljanja varnosti.

Na tržišču je mnogo ponudnikov tovrstne storitve, ki imajo že več kot sto milijonov uporabnikov. Verjetno ste že slišali na najbolj znane, kot so DropBox, Sendspace, Google Drive,...

Pripravil: Gašper Meden

http://data.si/blog/2014/08/22/shranjevanje-podatkov-clouding/