O-STA

Kaj je optimizacija spletnega mesta?

Kadar je govora o optimizaciji spletnega mesta, ponavadi s tem mislimo optimizacijo spletnih strani za iskalnike (ang. SEO - Search Engine Optimization), s katero skušamo doseči čim boljšo uvrstitev na strani z rezultati iskanja (t.i. SERP - Search Engine Results Page). Raziskave namreč kažejo, da prvi trije rezultati na strani prejmejo preko 60% klikov oz. obiskovalcev, le nekaj odstotkov obiskovalcev pa si ogleda tudi drugo ali tretjo stran z rezultati.

Optimizacijo lahko v grobem delimo na dva dela:

  • Optimizacija na strani ("on the site optimisation")
  • Druga optimizacija ("off the site optimisation").

Optimizacijo na strani lahko delimo naprej na:

  • vsebinsko (besedila, slike) in
  • tehnično (HTML koda in značke, nastavitve spletnega strežnika ...).

Pri optimizaciji na strani imamo kot avtorji/upravljalci strani nad njo popoln nadzor in je vse odvisno le od nas in našega znanja.

Pri vsebinski optimizaciji gre v prvi vrsti za pripravo novih in kvalitetnih vsebin ("content is king" - vsebina je kralj), ter ustrezno rabo in gostoto ključnih besed po katerih želimo, da nas obiskovalci najdejo. Ravno tako je treba poskrbeti za ustrezno strukturo besedila (naslov, podnaslovi ...) ter poimenovanje in opise slikovnega in drugega multimedijskega gradiva.

Tudi tehnično optimizacijo bi lahko delili na več sklopov, v grobem pa gre za programsko (koda, nastavitve) in strojno optimizacijo (hitrost strežnika in dostopa do interneta). V veliki meri je tudi tu večina nastavitev odvisna od nas, smo odvisni od infrastrukture ponudnika gostovanja, če ne gostimo strani na lastnih strežnikih z lastnim dostopom do interneta.

Pri programskem delu moramo paziti na ustrezno in pravilno rabo HTML značk (h1 do h6, strong,em, th ...), uporabo dodatnih atributov kot sta alt in title, pripravo ustreznih meta opisov in ključnih besed itn. Zelo pomembno je tudi, da je naša stran odzivna (prilagojeno prikazana glede na napravo s katero obiskovalec do nje dostopa), zasede čim manj prostora (ustrezna raba slikovnih formatov, stiskanja datotek) in se hitro nalaga (uporaba predpomnilnika, čim manj HTTP zahtevkov).

Algoritmi največjih iskalnikov se stalno spreminjajo, tako da se s tem spreminja tudi naš položaj med iskalnimi rezultati. Optimizacija strani je tako živ proces, ki bi moral potekati stalno in mu moramo posvetiti veliko mero pozornosti.

http://data.si/blog/2014/11/07/kaj-je-optimizacija-spletnega-mesta/