O-STA

Kateri kadri se bodo iskali v letu 2015?

Medtem ko na zavodu za zaposlovanje službo išče okoli 118 tisoč brezposelnih, približno petina podjetij pravi, da imajo težave pri iskanju kadrov.

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje nekoliko šibkejšo gospodarsko rast kot lani (1,7 odstotka), a podjetja so optimistična pri napovedih zaposlovanja. Vendar bodo kadrovniki tudi letos na trgu dela s povečevalnim steklom iskali dobre IT-kadre, strojnike in prodajnike. Sicer največji izziv slovenskim delodajalcem pri zaposlovanju pomenijo kvalificirani delavci, ki so na prvem mestu najbolj zaželenih kadrov tudi v svetovnem merilu.

Na seznamu desetih najbolj iskanih poklicev so že od lani IT-strokovnjaki. Direktor zaposlitvenega portala mojedelo.com Zoran Savin ob tem opaža, da je na tem področju vse manj zaposlitvenih oglasov. Zaposlovalci namreč že vnaprej vedo, da je kadre težko dobiti na trgu, pravi Savin. Podjetja zato iščejo bolj ciljano, tudi v tujini in ob pomoči lovcev na kadre.

"Dobre računalniške razvijalce je težko dobiti, malo jih je in niso mobilni. Raje delajo v zdajšnjih službah in tudi ponujeno dobro plačilo jih ne premami," razmere v IT na trgu dela opisuje Andrej Mertelj iz Datalaba.

Kot vroče žemljice so v slovenskih podjetjih zaželeni strojniki - vseh stopenj izobrazbe. Gre namreč za deficitaren poklic, ne samo pri nas, ampak tudi v tujini, zato podjetja pomanjkanje rešujejo različno, najpogosteje s štipendiranjem že med šolanjem.

Zelo zaželeni so tudi dobri prodajniki. "Tako s srednjo kot univerzitetno izobrazbo in prodajni inženirji, ki imajo poleg tehničnega znanja tudi prodajne veščine," pravi Romana Šercelj iz Manpowerja.

Večina slovenskih podjetij kljub pomanjkanju ustreznega kadra še vedno raje išče domače kadre kot tuje. Izjema so podjetja v tuji lasti in tista podjetja, ki v Sloveniji nikakor ne zapolnijo vrzeli.

A zaposlovanje kadrov iz tujine, predvsem tistih, ki ne prihajajo iz EU, je še vedno zelo oteženo. "Največja ovira so zapleteni postopki za pridobitev delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje, poleg visoke obdavčitve," pravijo v Knaufu.

Po raziskavi kadrovske agencije Manpower 60 odstotkov vprašanih meni, da pomanjkanje ustreznih kadrov zmanjšuje konkurenčnost in produktivnost, vsak drugi tudi pravi, da to zmanjšuje sposobnost servisiranja strank ter inovativnost in kreativnost. Slovenska podjetja tako najpogosteje razvijajo zaposleni kader z dodatnimi izobraževanji in razvojem kompetenc zaposlenih. Le malo (dva odstotka) pa se jih odloči denimo za zvišanje plače.

Anketa med 623 slovenskimi podjetji, ki jo je opravil Manpower, kaže sicer optimistične napovedi zaposlovanja: v prvem letošnjem četrtletju bo dodatno zaposlovala vsaj desetina vprašanih podjetij. Še največ novih zaposlitev je pričakovati v logistiki, proizvodnji in trgovini. Tako je v logistiki zaposlovanje napovedala petina vprašanih podjetij, slaba desetina pa še ni odločena, ali bodo do konca marca zaposlovali ali ne. V proizvodnji je dodatno zaposlovanje napovedala osmina podjetij, spodbudne pa so tudi napovedi v trgovini - 11 odstotkov jih bo dodatno zaposlovalo.

Vir: Finance

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/06/kateri-kadri-se-bodo-iskali-v-letu-2015/