O-STA

Ali ste pripravljeni na ustanovitev podjetja?

Ustanovitev novega podjetja, malega ali velikega, še zdaleč ni enostavno. V zgodnji fazi najbrž veliko časa porabite za tehtanje ali bi se šli svoj posel ali ne? Mnenja ljudi, ki ste jih vprašali za nasvet so deljena, zato vam niso ravno v pomoč? Na koncu sta odločitev in posledice odločitve le vaša odgovornost.

Kako potem veste, da ste pripravljeni na ustanovitev podjetja?

Prvi razlog, da ste začeli sploh razmišljati o temu, da bi imeli svoj posel, je bilo najbrž nezadovoljstvo na trenutnem delovnem mestu. Vam je samo delo všeč, pa se ne razumete s svojimi nadrejenimi in mislite, da bi vi bolje vodili posel? Ali pa vam niti delo, ki ga opravljate ni všeč in se bi radi ukvarjali z nečim, kar vas veseli? Mogoče s svojim hobijem? Kako preveriti ali je vaša ideja lahko poslovna priložnost, preberite tukaj.

Vendar samo nezadovoljstvo pri delu še ni dovolj tehten razlog za ustanovitev podjetja. Obstaja veliko načinov za izboljšanje zadovoljstva na delovnem mestu, zato se ne prenaglite z odločitvijo o ustanovitvi podjetja. Bodoči podjetniki imajo vizijo uspeha, ki je ne morejo doseči na nobenem delovnem mestu, želijo sprejemati svoje odločitve in sami odgovarjati zanje.

Ali bi delo, ki bi ga opravljali v svojem podjetju, opravljali z večjim veseljem kot opravljate delo v sedanji službi? Ste razmislili o povečani odgovornosti, ki jo prinaša ustanovitev podjetja? Ste se pripravljeni odreči počitnicah? Če so vaši odgovori pritrdilni, preverite tukaj še ostala vprašanja v zvezi s samozaposlitvijo.

Se ne bojite neuspeha? Pomembno je, da imajo podjetniki pozitiven odnos do dela. Velja si zapomniti, da so največji svetovni poslovneži uspeli šele zatem, ko so nekajkrat propadli.

Imate čustveno podporo? Prijatelja, družinskega člana, sodelavca? Nekoga, ki verjame v uresničitev vaših sanj? V samem začetku poslovanja podjetniki še nekajkrat podvomijo v svojo odločitev in zaupanje vase je ključnega pomena. Če boste imeli ob sebi nekoga, ki vam bo v takšnih trenutkih, ko boste dvomili vase, stal ob strani in vam vrnil samozaupanje, boste veliko lažje odpravljali začetne podjetniške težave.

Finančni načrt poslovanja je izrednega pomena, kaj pa vaš življenjski načrt? Kje se vidite čez pet, deset let? Preden se podate v svoj posel, razmislite, kakšni so vaši življenjski načrti in kako jih boste kombinirali z vašimi kariernimi načrti? Razmišljanje o širši sliki kombinacije vaše kariere in zasebnega življenja, vam bo dala pogled na to, kako bo ustanovitev podjetja vplivala na ljudi okoli vas.

V kolikor ste odločeni, da boste ustanovili podjetje, vas lepo vabimo na Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Če želite dobiti še več informacij o ustanovitvi podjetja pokličite naše svetovalce na 01 600 1530 ali jim pošljite vprašanja na data@data.si. Preverite tudi, če so odgovori na vaša vprašanja na naši strani Ustanovitev podjetja.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/12/ali-ste-pripravljeni-na-ustanovitev-podjetja/