O-STA

Kaj je boljše zame - ustanovitev s.p. ali d.o.o.?

Ste tik pred pričetkom podjetniške poti in se sprašujete ali bi bila za vas bolj primerna ustanovitev s.p. ali d.o.o.?

Najprej je pomembno, da se vprašate, koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi. Samostojni podjetnik je namreč absolutno odgovoren, torej odgovarja z vsem svojim premoženjem. V praksi to pomeni, da se poravnava dolga lahko črpa tudi iz naslova njegovega osebnega kapitala. Na drugi strani podjetnik v gospodarski družbi odgovarja le z vloženim kapitalom. V primeru neplačanih dolgov, se ti krijejo zgolj iz vloženega in ne osebnega kapitala.

Samostojni podjetnik lahko povsem prosto razpolaga s prisluženim denarjem, kar pa ne velja za podjetnika v gospodarski družbi, saj prislužen denar ni njegov, ampak je denar podjetja. Plača samostojnega podjetnika je njegov dobiček, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. Podjetnik v gospodarski družbi pa si svojo plačo izplačuje, zato le-ta predstavlja strošek podjetja.

Prav tako se pri teh dveh oblikah razlikuje stopnja obdavčitve dobička. Dobiček samostojnega podjetnika je obdavčen glede na stopnjo na dohodninski lestvici, to je 16%, 27%, 41% ali 50%. Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb je enotna in v letu 2015 znaša 17%. Dodatni davek, 25%, se plača v primeru, ko želite dobiček preliti v svoj žep.

Osnovni kapital, ki ga potrebujete za ustanovitev gospodarske družbe (d.o.o.), znaša 7.500 € , medtem ko samostojni podjetnik (s.p.) osnovnega kapitala ne potrebuje.

Ustanovitveni stroški na VEM točki so za obe obliki brezplačni z izjemo gospodarskih družb, ki ustanavljajo podjetje pri notarju. V tem primeru se obračuna ustanovitveni strošek po notarski tarifi.

Knjige lahko obe obliki podjetništva vodita dvostavno ali na podlagi normiranih odhodkov (80%), samostojni podjetnik pa se lahko odloči tudi za enostavno knjigovodstvo.

Prednost ustanovitve s.p. je zagotovo dejstvo, da lahko začnemo poslovanje brez začetnega kapitala. Taka oblika je za marsikoga preprostejša, glede na to, da podjetnik prosto razpolaga s sredstvi. Medtem ko je prednost ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo zagotovo dejstvo, da podjetnik odgovarja zgolj z vloženim kapitalom. Razlike med s.p. in d.o.o. si preberite tukaj.

V kolikor bi radi ustanovili podjetje, pa ne veste, če bi bili s.p. ali d.o.o., vas vabimo na Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Za vse dodatne informacije pa so vam na voljo naši svetovalci na 01 600 1530 in na e-mailu data@data.si.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/13/kaj-je-boljse-zame-ustanovitev-s-p-ali-d-o-o/