O-STA

Uvedba davčnih blagajn šele 1. januarja 2016?

Vlada je v skladu z ukrepi proti sivi ekonomije nameravala s 1. septembrom 2015 uvesti nov tip davčnih blagajn, ki bi bile povezane s Finančno upravo RS.

Davčne blagajne je vlada napovedovala že v začetku leta 2011, vendar je kasneje zaradi nasprotovanja gospodarstva te načrte opustila. Sredi leta 2013 je uvedla milejšo različico; prepoved uporabe računalniških programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje podatkov na računih.

Če ne bo prišlo do zapletov, bi lahko davčne blagajne uvedli s 1. januarjem 2016, kakšne natančno bodo, še ni dorečeno.

Vprašanje, ali bodo davčne blagajne neposredno preko spleta povezane s Fursom, zaenkrat še ostaja odprto. Mogoče se bodo odločili za sistem, ki bo hranil podatke lokalno na blagajni. Oba sistema imata prednosti in slabosti in dosedanje ocene o stroških uvedbe prvih so precej pavšalne.

Zavezanci, ki že danes uporabljajo elektronske naprave z možnostjo dostopa do spleta, si najbrž ne bodo mogli privoščiti zaračunavanja dodatnih stroškov za nadgradnjo sistema. Za ostale zavezance pa naj bi se vstopni stroški, vezani na nabavo oz. zamenjavo ustreznih naprav, gibali med 200 in 300 evrov.

Komu davčnih blagajn ne bo treba imeti, preberite tukaj.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/22/davcne-blagajne-sele-1-januarja-2016/