O-STA

Imate lastnosti najuspešnejših podjetnikov na svetu?

Ste strastni, prilagodljivi in imate vse ostale pomembne karakteristike podjetnika? Mogoče bi morali preveriti še ostale lastnosti, ki so skupne najbolj uspešnim podjetnikom na svetu. Rojeni za podjetnika ste torej, če ...

1. Ste "nenasitni" svojih dosežkov in se nikoli ne zadovoljite z doseženim uspehom.
Ko večina ljudi doseže cilj, si reče: "Uspelo mi je!" Potem si vzamejo nekaj časa za uživanje v svojem dosežku. Podjetnik si reče: "Super, kaj zdaj?" Podjetnik ne počiva, ne uživa v dosežku, ampak gre novim zmagam naproti.

2. Hočete imeti vse pod kontrolo.
Podjetniki težko prepustijo vajeti svojim zaposlenim. Hočejo imeti vse pod kontrolo in nadzorovati vse, kar se dogaja v podjetju. Iskanje ravnotežja med nadzorom in prepustitvijo sprejemanja odločitev svojim sodelavcev je kar velik izziv za podjetnika. Izkušeni podjetniki pravijo, da vmešavanje direktorja povzroči več škode kot koristi. Podjetnik se mora naučiti zaupati svojim zaposlenim in jim prepustiti sprejemanje odločitev.

3. Ste mazohist.
Podjetniki ljubijo bolečino in veliko tveganja. Borijo se za denar in ne odnehajo, ko dobijo prvo poleno pod noge. Delajo po dva delovnika na dan in ko drugi uživajo v prostem času, oni garajo.

4. Imate ljubezensko-sovražni odnos z denarjem.
Podjetniki se že zelo zgodaj v življenju zaljubijo v služenje denarja. Začetki uspešnih podjetnikov segajo v njihove osnovnošolske čase. Ustanovitev podjetja prinaša podjetnikom svobodo in nadzor, zato ne odnehajo, tudi če so pred tem zaprli že nekaj podjetij.

Skupinsko svetovanje pred ustanovitvijo podjetja

5. Ste črna ovca, mogoče celo izobčenec.
Številni podjetniki pravijo, da se ne najdejo v množici ljudi, ki jih obkrožajo. Veliko svetovno znanih podjetniki kot so Bill Gates, Ted Turner, Li Ka-Shing, Richard Branson in McDonald so pustili srednjo šolo ali fakulteto.

6. Ljudje mislijo, da ste nori.
Podjetniki niso na isti "valovni dolžini" z ostalimi ljudmi, ki jih obkrožajo. Njihove ideje in zamisli se njihovim prijateljem in družini zdijo nore. Vzemimo za primer, Ruth Handler, ki je ustvarila svetovno znano plastično lutko Barbie. Ko je Ruth predstavila svojo idejo plastične punčke je naletela na veliko kritik, tudi s strani lastnega moža, saj naj bi lutka izgledala preveč "odraslo" in je bolj primerna za odrale ljudi, ne za otroke. Idejo za Barbie je dobila, ko je videla svojo hčerko kako se je igrala s papirnato lutko. Ni se ozirala na kritike, idejo je spremenila v posel, ostalo je pa že zgodovina.

Zasluži denar z idejo!

7. Ste nekoliko introvertirani.
Za vodenje posla morate biti zelo družabni in dobri prodajniki, kajne? Ni nujno. Izkazalo se je, da so podjetniki, ki so introvertirani bistveno boljši voditelji. Znano je, da so dobri poslušalci, zato znajo dobro voditi svoj tim. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je tudi znan kot introvertna osebnost.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/27/imate-lastnosti-najuspesnejsih-podjetnikov-na-svetu/