O-STA

Ali sta lahko stalni in poslovni naslov enaka?

Ob ustanovitvi podjetja je potrebno določiti sedež in poslovni naslov. Sedež podjetja je kraj, poslovni naslov sta pa ulica in hišna številka, kjer se opravlja dejavnost podjetja.

Ali je lahko moj stalni naslov hkrati tudi poslovni naslov?

Če boste imeli poslovni naslov podjetja, na naslovu vašega bivališča in niste edni lastnik objekta oziroma stanovanja, vam mora lastnik objekta oziroma stanovanja (ali solastnik), podpisati in overiti Izjavo lastnika objekta. Overitev Izjave mora lastnik objekta opraviti pri notarju (cena cca 17,00 EUR) ali na Upravni enoti (cena cca 1,35 EUR).

Pogoji za poslovni prostor, kjer podjetnik opravlja dejavnost pa so predpisani le za določene dejavnosti (npr. gostinski obrat, frizerski salon, masažni salon, študentski servis ipd.).

Poslovni naslov je lahko tudi v večstanovanjski hiši, v kolikor kot podjetnik opravljate tiho dejavnost. Največ podjetij spočetka registrira svoj poslovni naslov kar doma oziroma v stanovanjski enoti. Vaš poslovni naslov je lahko torej naslov vašega stalnega ali začasnega bivališča ali naslov vaših staršev, prijateljev, ..

Sedež podjetja imajo lahko na stalnem naslovu vsi, ki opravljajo tiho dejavnost in hkrati dejavnost, za katero z Zakonom ali drugim predpisom ni določeno, da je poslovni prostor obvezen. Določila glede pogojev za opravljanje mirne dejavnosti doma, si lahko preberete v Stanovanjskem zakonu.

Kdaj je potrebna izjava lastnika objekta?

  • V primeru, da sin ali hči želita ob registraciji s.p., naslov podjetja določiti na domačem naslovu, lastnik objekta pa je oče, mora oče podpisati izjavo, da se dovoljuje poslovanje s.p. na objektu, čigar lastnik je in izjavo overiti pri notarju ali na upravni enoti.
  • Podjetnik bo naslov podjetja prijavil v hiši, kjer je etažni lastnik tretjine hiše. Drugi dve tretjini hiše pripadata sestri in mami. Torej so skupaj solastniki objekta in podjetnik na registracijo podjetja, prinese overjeno izjavo podpisano s strani sestre in mame.
  • Podjetnica bo najela lokal v večjem trgovskem centru in bo s trgovcem podpisala najemno pogodbo. Lastnik lokala-torej trgovec, mora podpisati izjavo, da ji dovoli poslovanje na tem naslovu. Izjavo podjetnica prinese s seboj na registracijo podjetja.
  • Podjetnik je lastnik stanovanja v bloku. Kot lastnik je vpisan v zemljiško knjigo. Izjave v primeru registracije podjetja na domačem naslovu ne potrebuje.
  • V kolikor družbeniki družbe določijo poslovni naslov podjetja na objektu katerega lastnik je eden od družbenikov, izjave pri ustanovitvi podjetja ne potrebujejo.

Za podjetja, ki potrebujejo poslovni naslov, smo na Data d.o.o. pripravili storitev imenovano Virtualna pisarna. Za dodatne informacije in pojasnila v zvezi s storitvijo smo vam na voljo na telefonski številki +386 (0)1 6001 530 ali na elektronskem naslovu: data@data.si.

Pripravili: Anja Grahek in Bogdana Rejc, DATA d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/29/ali-sta-lahko-stalni-poslovni-naslov-enaka/