O-STA

Ne pozabite kupiti vinjete za leto 2015!

Vinjeta za leto 2015 je rdeče barve, veljati je začela 1. decembra 2014, velja pa do o 31. januarja 2016. Opozarjamo, da se lahko s staro celoletno vinjeto peljete po slovenskih avtocestah in ljubljanski obvoznici le še jutri.

Letna vinjeta lastnike osebnih vozil s skupno maso do 3,5 tone stane 110 evrov. Mesečna vinjeta stane 30 evrov in tedenska 15 evrov. Lastniki vozil, ki se na avtocesto odpravljajo v kombiniranih vozilih, katerih prednji del je višji od 1,3 metra, morajo za celoletno vinjeto odšteti 220 evrov. Mesečna vinjeta stane 60 evrov in tedenska 30 evrov.

Število storilcev prekrškov v zvezi z neuporabo vinjet povečalo, v lanskem letu je bilo izdanih 49.666 plačilnih nalogov,odkrili so tudi veliko ponarejenih vinjet, zato je priporočeno kupiti vinjete na uradnih prodajnih mestih. Vsa prodajna mesta so objavljena tukaj.

Ne pozabite uveljaviti stroška za nakup vinjete!

Vinjeto kot strošek lahko uveljavite na potnem nalogu ali na obračunu kilometrine. Iz potnega naloga mora biti razviden nakup vinjete, za dokazilo pa potrebujete tudi račun. Strošek lahko uveljavljate le enkrat letno na nakup letne oziroma dvakrat letno za nakup polletne vinjete. Več si lahko preberete tukaj.

Kdaj in kako sestaviti potni nalog, katere stroške uveljavljati in vse ostale odgovore na vprašanja dobite na našem izobraževanju Potni nalogi.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/01/30/ne-pozabite-kupiti-vinjete-za-leto-2015/