O-STA

Kaj morate vedeti pred registracijo popoldanskega s.p.?

S pogovornim izrazom "popoldanski s.p." označujemo samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova.

Razmišljate o registraciji s.p.?

Kdo lahko registrira popoldanski s.p.?

Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden) in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p. Osebe, ki so zaposlene za krajši delovni čas ne morejo odpreti popoldanskega s.p., prav tako ga ne morejo odpreti študenti in upokojenci.

Zaposlitev ali samozaposlitev?

Naj registriram "navadni" ali popoldanski s.p.?

Dolžnosti in pravice "navadnega" in popoldanskega s.p. so enako, razlika je pri plačilu prispevkov za socialno varnost (pri popoldanskem s.p. so precej nižji).

Popoldanski s.p. plačujejo pavšalni znesek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovani morajo biti za poškodbo pri delu in poklicno bolezen in plačevati morajo tudi dodaten prispevek za zdravstveno zavarovanje. Skupaj znašajo stroški prispevkov za popoldanski s.p. 64,57 evrov. Tabelo z zneski posameznega prispevka za popoldanski s.p. najdete tukaj.

Za vsa dodatna vprašanja glede registracije popoldanskega s.p. lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si in pomagali vam bodo najti odgovore na vaša vprašanja. Če razmišljate o registraciji s.p. se lahko udeležite tudi našega brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja, na katerem boste izvedeli, kakšen je postopek registracije podjetja, kako boste obdavčeni, katere stroške lahko pričakujete po registraciji podjetja.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na seminar

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/10/kaj-morate-vedeti-pred-registracijo-popoldanskega-s-p/