O-STA

Bančni računi v tujini morajo biti prijavljeni

Koliko denarja imajo slovenski državljani naloženega na računih v tujini, na Finančni upravi RS ne vedo. To namreč ni sporno, pomembno je, da so računi prijavljeni Fursu in da se prijavijo vsi obdavčljivi dohodki, ki jih zavezanci prejmejo na te račune.

Kadar se pojavi sum, da konkretna oseba razpolaga z dohodki, ki jih ni prijavila oziroma njeno premoženje presega prijavljene dohodke, začnejo na Fursu s preiskavo. Posebno pozorni so na zavezance, za katere imajo informacije, da imajo odprte račune v tujini.

Furs lahko zaprosi tujo davčno upravo samo za podatke o konkretnem zavezancu in ne na splošno za vse slovenske državljane. Zaradi afere o davčnih utajah v švicarski banki HSBC, bodo na Fursu uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da pridobijo podatke o slovenskih državljanih, ki naj bi bili vpleteni.

Švicarska HSBC pomagala strankam iz več kot 200 držav utajiti več milijonov dolarjev davkov. Med 106.000 strankami, ki so imele na računih pri banki naloženih skupaj 119 milijard dolarjev, jih je 13 povezanih s Slovenijo, vendar imen slovenskih državljanov poročilo ne razkriva.

Medsebojna upravna pomoč na področju obdavčevanja poteka preko pristojnih organov drugih držav. Če bi Furs v primeru HSBC potrebovala podatke v postopkih obdavčitve, bi torej lahko zanje zaprosila davčni organ Švice.

Na Fursu so sicer v letu 2013 iz drugih držav članic EU ter odvisnih in pridruženih ozemelj prejeli 16.478 podatkov o obrestih, v prvi polovici leta 2014 pa 17.525 podatkov. Dodatno so pri izvajanju nadzora napovedi dohodkov od prihrankov v obliki plačil obresti zadnjih šestih letih beležili davčne učinke v višini nekaj več kot pol milijona evrov.

Za kakršna koli vprašanja in nasvete s področja davkov, so vam vedno na voljo naši davčni svetovalci, ki jih lahko pokličete na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/16/bancni-racuni-v-tujini-morajo-biti-prijavljeni/