O-STA

Nafta se draži, kako dvig cen goriv obrniti v svoj prid?

Po strmoglavljenju cen nafte in naftnih derivatov se ti v zadnjih tednih spet dražijo.

Cene naftnih derivatov, neosvinčenega 95- in 98-oktanskega motornega bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja, se na slovenskem trgu spreminjajo vsakih štirinajst dni. Cene pri nas niso odvisno zgolj od gibanja vrednosti nafte na svetovnih trgih, temveč se oblikujejo na osnovi Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov in aktov, v katerih so določene višine dajatev in prispevkov. To pomeni, da je maloprodajna cena posameznega derivata sestavljene tako iz prodajne cene brez dajatev, kot iz CO2 takse, dodatka za zagotavljanje prihrankov energije, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije, trošarine in davka na dodano vrednost (DDV).

Medtem ko padanje cen nafte in naftnih derivatov blagodejno vpliva na denarnice potrošnikov, podjetij in gospodarstev, pa so zaradi njih v precejšnje finančne škripce zašli lastniki naftnih črpališč, ki z novicami o količini načrpane nafte posredno vplivajo na njeno ceno. A kljub temu so deljena mnenja analitikov, ali so rekordno nizke cene nafte, kakršnim smo bili priča, zares doživele dno. Eni opozarjajo, da zaradi številnih neznank na trgu še obstaja možnost za padanje, spet drugi menijo, da so cene januarja dosegle dno. Številni mednarodni analitiki iz vrst Citigroup in Goldman Sachs po drugi strani opozarjajo, da je rast cen, kakršni smo ji priča sedaj, začasne narave.

Ker se nafta draži, boste na primer prek potnih stroškov, katerega sestavni del je cena goriva, uveljavljali tudi večje davčne olajšave. Po naših izkušnjah številni podjetniki, posebej mikro in mali samostojni podjetniki (s.p.) niso seznanjeni s tem, kaj vse lahko uveljavijo kot strošek, v nekaterih primerih pa teh stroškov ne znajo upravičiti. Uveljavljanje stroškov je namreč dober način, kako znižati davčno osnovo oziroma dobiček svojega podjetja. Dobra novica je, da boste s tem plačali nižji davek na dobiček.

Vabljeni tudi na naš seminar Potni nalogi, na katerem boste izvedeli, katere stroške lahko uveljavljate. Na njem se boste tudi seznanili s praktičnimi primeri, na primer, ali si lahko povrnete stroške nočitve?

Pripravila: Anita Andrenšek

Prijava na izobraževanje

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/19/nafta-se-drazi-kako-dvig-cen-goriv-obrniti-v-svoj-prid/