O-STA

Kako prepoznati spletno goljufijo?

Vsak izmed nas je že kdaj dobil elektronsko sporočilo, v katerem nam je neznani pošiljatelj ponujal mamljivo poslovno priložnost ali super ugoden kredit, po možnosti celo brez obresti, nakup izdelkov po nenormalno nizkih cenah ali ponudbo za vpis podjetja v register podjetij. Univerzalnega nasveta, kako prepoznati goljufivo ponudbo, ni, lahko pa vam skušamo prikazati, česa se morate izogibati. Posebno pozornost želimo nameniti tudi prodaji izdelkov sumljivega izvora in lažnim spletnih trgovinah.

"Izkoristite odlično poslovno priložnost!"

V Sloveniji je bilo odkritih že kar nekaj goljufij, s katerimi so goljufi z lažnimi nazivi skušali slovenska podjetja prepričati v sodelovanje. Primeri, ki so bili prijavljeni, so imeli srečen konec, ostali so pa ostali praznih rok z veliko finančno izgubo. Svetujemo vam, da pred vsakih sodelovanjem, podjetja preverite. Kljub temu, da ste s podjetjem že uspešno sodelovali, ostanite pozorni. Zaradi številnih vlomov v bančne račune in elektronsko pošto, lahko vaš denar pride v roke goljufa.

Super krediti

Na različnih slovenskih spletnih straneh in forumih, zadnje čase jih je vse več tudi na družbenih omrežjih, lahko naletite na ponudbe super kreditov.

"Ali ste v finančni krizi? Ali ste že zavrnili banke za posojilo? Ali potrebujete denar nujno? Ali potrebujete posojilo za širitev vašega podjetja? Ste iskali posojilo? Ste prišli na pravo mesto. To posojilo je 100% zagotovljena. Contact me zdaj in dobili kakovostne storitve. Gospa Ebis Vivian (finaid45@hotmail.com)"

Ga. Vivian bo v nadaljevanju zahtevala vaše osebne podatke, telefonsko številko in višino mesečnega dohodka. Torej vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. V naslednjem koraku je zahtevala plačilo stroškov odobritve kredita v višini 100 evrov prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Tovrstna prevara je ena izmed klasičnih nigerijskih prevar.

Ugodni nakupi prek spleta

Na prvi pogled nas na spletu do super kupčije loči le nekaj klikov, vendar se lahko hitro zgodi, da za ponudbo pravzaprav stoji spletni goljuf. V lovu za dobro ceno lahko hitro naletimo na lažno spletno trgovino, zato previdno. Naučite se brati super ponudbe tudi med vrsticami.

Nasveti:

  1. Včasih je nizka cena enostavno prenizka. Kadar neka ponudba po ceni, predstavitvi ali drugih lastnostih močno odstopa od ostalih, potem je to zanesljiv razlog za previdnost.
  2. Preverite fotografije. Kako to naredite? V Google iskanje slik prilepite povezavo do fotografije stroja ali drugega želenega izdelka. Se ta pojavlja tudi na tujih spletnih oglasnikih? So tam kontaktni podatki prodajalca povsem drugi?
  3. Goljufi lahko uporabljajo tudi identiteto legitimnih podjetij. Urejena spletna stran, nasmejani obrazi direktorjev in objavljeni vsi podatki o podjetju naj ne bodo dokaz, da gre za legitimno spletno stran.
  4. Eden od dokaj zanesljivih indicev, ali gre za goljufijo, je starost domene. Če na spletni strani navajajo, da podjetje obstaja že od 2008, domena pa je bila registrirana pred mesecem, tu nekaj ni v redu. Domeno preverite tukaj.

Sporni vpisi v registre podjetij

Po elektronski ali tudi navadni pošti prejmete dopis, ki vam ponuja vpis podjetja v register podjetij, ki na prvi pogled izgleda kot nek uraden register, velikokrat uporabljajo znak Evropske unije, v resnici pa gre za povsem zaseben in neznan register podjetij. Vendar pozor! V drobnem tisku se skriva podatek, da morate vpis plačati. S podpisom pogodbe se lahko tudi zavežete, da boste za vpis plačevali naslednjih 10 let.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/20/kako-prepoznati-spletno-goljufijo/