O-STA

Kupiti vozilo na podjetje ali kupiti lastno vozilo?

Podjetja in podjetniki se včasih znajdejo v dilemi kaj se, tako iz finančnega kot davčnega vidika, bolj izplača: kupiti vozilo na podjetje ali kupiti lastno vozilo in za stroške prevoženih kilometrov bremeniti podjetje?

Žal ni enozvočnega odgovora, saj je le-ta odvisen od prenekaterega dejstva in potreb:

  • Kakšna je dejavnost podjetja?

Če gre za dejavnost kjer se dnevno potrebuje vozilo (vsa t.i. terenska dela) potem je morda smiselno kupiti vozilo na podjetje.

  • Kakšne so finančne zmožnosti za nakup?

Če kot fizična oseba nimate dovolj sredstev za nakup, lahko pridobite finančni ali poslovni leasing (ali najem) kjer razporedite finančno bremenitev investicije na več let.

  • Ali potrebujete vozilo tudi za zasebne namene?

V kolikor bi imeli eno vozilo, ki bi ga uporabljali tako v poslovne kot v zasebne namene, bo potrebno z vodenjem potnega naloga (ki ga imate vedno v službenem vozilu) dokazovati število kilometrov prevoženih v ene in v druge namene (sorazmerno s tem je tudi priznavanje davčno priznanih odhodkov povezanih z službenim vozilom). Ne pozabite, da je to tudi ugodnost za zaposlene, kar pomeni, da se plačujejo tudi prispevki in dohodnina (boniteta).

Za priznavanje prevoženih kilometrov v poslovne namene z zasebnim vozilom je prav tako potrebno voditi evidenco, kamor vpisujemo poslovne poti (namen, datum, ura ipd.) in z katere je priznan najvišji znesek (neobdavčljiv) 0,37 €/km.

Na podlagi investicije v službeno vozilo (novo ali rabljeno), v lasti podjetja, so upravičeni stroški: amortizacija (najvišja priznana letna amortizacijska stopnja je 20%), vzdrževanje, registracija in servis. Za nakup avtomobila kot podjetje (tudi samostojni podjetnik) pa ne morete uveljavljati davčne olajšave za investiranje - edina izjema je nakup okolju prijaznega avtomobila, na hibridni ali električni pogon. Dejstvo pa je, da so okolju prijazni avtomobili precej manj "prijazni" do denarnic.

Primerjava stroškov službenega in zasebnega vozila (samostojni podjetnik*)

Nabavna vrednost vozila: 10.000€

Letno prevoženi kilometri v poslovne namene: 10.000 km

Uporaba v zasebne namene (okvirno) 20%

KILOMETRINA (lastno vozilo)STROŠKI (službeno vozilo v lasti podjetja)
10.000 x 0,37€ = 3.700,00€Letna amortizacija2.000,00€

Vinjeta110,00€

Gorivo1.500,00€

Registracija/Zavarovanje600€

Vzdrževanje300€

SKUPAJ4.510,00€
SKUPAJ 3.700,00€Davčno priznani odhodki3.608,00€


*pri družbah je uporaba v privatne namene obravnavana kot boniteta in je izračun drugačen

V kolikor se odločite za financiranje, potem je potrebno upoštevati še dodatne stroške leasing hiše ali banke ter obresti.

Lahko bi povzeli ugotovljeno tako, da v kolikor so stroški vzdrževanja vozila višji je vsekakor bolj smotrno, da opravimo investicijo v podjetje, v nasprotnem primeru je bolje, da za prevožene kilometre v poslovne namene povrnemo strošek kilometrine zaposlenemu (ali poslovodni osebi). V obeh primerih je seveda potrebno vodenje evidenc.

Več o potnih nalogih lahko izveste na našem seminarju Potni nalogi.

Za ostale davčne in računovodske nasvete lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si.

Pripravili: Anja Grahek in Sabina Dimnik, DATA d.o.o.

Prijava na izobraževanje

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/26/se-podjetniku-bolj-splaca-kupiti-vozilo-na-podjetje-ali-imeti-lastno-vozilo/