O-STA

Vrednosti nepremičnin po novem do 30 odstotkov nižje?

Vlada je izdala uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 31. marec 2014. Določene nepremičnine bodo cenejše za od 10 do 30 odstotkov.

Katerim nepremičninam se bo znižala vrednost?

Nižje vrednosti bodo imele:

  • hiše,
  • stanovanja,
  • lokali,
  • pisarne,
  • industrijske stavbe,
  • stavbe za javno rabo,
  • zemljišča za gradnjo stavb in
  • pozidana zemljišča na posameznih območjih.

Na katerih območjih se bodo vrednosti nepremičnin znižale?

Glede na objavljeno na spletni strani vlade, se bodo vrednosti stanovanj za od 10 do 19 odstotkov znižale na celotnem območju zahodne, osrednje in južne Slovenije, na širšem območju Celjskega in Kozjanskega ter v velikem delu Podravja in Pomurja.

Za od 20 do 29 odstotkov bodo znižane vrednosti stanovanj ponekod na Obali, Goriškem, predelih južno od Ljubljane, Bohinja, Celja in Murske Sobote, 30-odstotno znižanje vrednosti stanovanj pa je predvideno za določen del Nove Gorice.

Cenejše bodo tudi hiše in gradbena zemljišča po državi

Za hiše je od 10- do 19-odstotno znižanje predvideno na območjih proti Obali, v zahodni Sloveniji in v Posočju, ponekod na Gorenjskem, južno od Ljubljane, na območju Novega mesta in do državne meje, v širši okolici Celja in Maribora ter ponekod v Posavju.

Od 20- do 29-odstotno znižanje je predvideno za Obalo, območje Nove Gorice, v Zgornjesavski dolini, na širšem območju Ljubljane, Kamnika in Domžal ter v Celju in Mariboru, za 30 odstotkov pa bodo znižane cene hiš ponekod na območjih Ljubljane, Jesenic in Radovljice.

Kje so bodo znižale vrednosti zemljišč?

Vrednosti zemljišč za gradnjo se bodo za od 10 do 19 odstotkov znižale na območjih severne Primorske, Gorenjske, deloma Koroške, Zasavja, Posavja in Podravja. Za od 20 do 29 odstotkov jih bodo znižali na Primorskem, Goriškem, Notranjskem, v okolici Ljubljane in Kranja, na Dolenjskem, v Spodnji Savinjski dolini, na Kozjanskem ter na območju od Maribora do Slovenske Bistrice. Za 30 odstotkov bodo vrednosti teh zemljišč znižane ponekod na Obali, v Bohinju in v Ljubljani.

Pripravila: Anja Grahek

Podjetniška izobraževanja

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/02/27/vrednosti-nepremicnin-po-novem-do-30-odstotkov-nizje/