O-STA

Prvi izračuni dohodnine v nabiralnikih že naslednji teden

Prvi zavezanci za dohodnino lahko že naslednji teden pričakujejo informativne izračune dohodnine za leto 2014. Preostali zavezanci lahko pošto iz Finančne uprave pričakujejo v začetku junija.

Informativni izračun dohodnine 2014

Kateri zavezanci bodo izračune dobili prvi?

Običajno na Finančni upravi najprej izračunajo dohodnino za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Letos naj bi prvi paket izračunov na pošto poslali v torek, 31. marca.

V začetku junija pa lahko izračune pričakujejo zavezanci, za katere na Finančni upravi v marcu še nimajo podatkov ter vzdrževani družinski člani in tisti, ki nimajo urejenega rezidentskega statusa. Drugi paket izračunov bodo poslali zadnji delovni dan maja.

Do kdaj se lahko zavezanci pritožijo?

Zavezanci za dohodnino, ki bodo informativne izračune dobili v začetku aprila, se nanje lahko pritožijo najpozneje do 30. aprila. Če se ne bodo pritožili, pomeni da se z izračunom strinjajo, morajo premalo plačano dohodnino plačati najpozneje do 1. junija. V primeru preplačila, pa bodo razliko dobili na bančne račune 30 .maja.

Zavezanci, ki bodo informativne izračune dobili v začetku junija, lahko ugovor pošljejo do najpozneje 29. junija. Doplačilo dohodnine morajo zavezanci vrniti do 29. julija, istega dne bo tistim, ki so plačali preveč dohodnine, razlika vrnjena na bančni račun.

Kaj pa tisti, ki izračuna ne dobijo?

Zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ne bo prejela podatkov o odmeri dohodnine, bodo morali napoved vložiti sami. Velja za tiste zavezance, ki informativnega izračuna ne bodo prejeli do 15. junija. V tem primeru morajo napoved vložiti do 31. julija.

Dohodnino si lahko izračunate tudi z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun dohodnine 2014

Za kakršne koli dodatne informacije lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si in si rezervirate termin za svetovanje.

Pošljite nam povpraševanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/03/25/prvi-izracuni-dohodnine-v-nabiralnikih-ze-naslednji-teden/