O-STA

Delodajalci in študenti: preverite, ali se vam študentsko delo splača

Študentsko delo se na podlagi Zakona o spremembah in ureditvah zakona o uravnoteženju javnih financ od 1.februarja 2015 zaradi plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje šteje v pokojninsko dobo. Študentom in dijakom se po novem od nakazila odvede 15,5% od zneska za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje., zato se delo prek študentske napotnice šteje v delovno dobo.

Minimalna urna postavka

Minimalna urna postavka določena po Zakonu o obligacijah znaša 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) in delodajalec je ne sme znižati.

Se bo študentsko delo v 2015 še "splačalo"?

Kako se bo po novem preračunavala delovna doba?

Študentom in dijakom se bo delovna doba preračunavala na podlagi bruto zneska na napotnici. Informativni izračun si lahko naredite z našim kalkulatorjem za obračun študentskega dela.

Kalkulator za izračun študentskega dela

Kdo bo vodil evidenco delovne dobe?

Evidenco delovne dobe bo vodil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Hkrati z nakazilom zaslužka bo študentski servis Finančni upravi odvajal tudi prispevke.

Izračunajte si, koliko delovne dobe imate

Preberite tudi Študentom po novem teče delovna doba.

Razmišljate o možnostih zaposlitve in niste prepričani, katera oblika zaposlitve bi bila za vas najbolj primerna? Ali morda iščete iz stroškovnega vidika najbolj optimalno rešitev za zaposlitev novega sodelavca? Vabljeni na seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/03/27/delodajalci-in-studenti-preverite-ali-se-vam-studentsko-delo-splaca/