O-STA

Z Youtube videoposnetki lahko po novem tudi služite

Slovenski ustvarjalci videoposnetkov lahko od zdaj naprej z objavami videoposnetkov na Youtube-u tudi zaslužite.

Kako lahko zaslužite z videoposnetki?

Ko je videoposnetek poslan kot vir zaslužka in odobren, bo YouTube v njem ali zraven njega prikazoval oglase. Ko račun za AdSense povežete z računom za YouTube, boste prejemali prihodke od oglasov.

Koliko lahko zaslužite?

Višina prihodkov je odvisna od različnih dejavnikov. Glavna sta vrsta oglasov in cena oglasov, prikazanih pri videoposnetkih.

Kateri videoposnetki so primerni?

Če želite, da je videoposnetek primeren, morate imeti pravice za komercialno uporabo celotne vsebine v videoposnetku po vsem svetu, poleg tega pa mora biti videoposnetek v skladu z Youtube pogoji in smernicami.

To pomeni, da ste vso vsebino v videoposnetku ustvarili sami in izključnih pravic za komercialno rabo niste prodali nikomur drugemu. Če vaš videoposnetek vsebuje vsebino, ki jo je ustvaril nekdo drug, morate imeti avtorjevo pisno dovoljenje za uporabo in ustvarjanje zaslužka.

Sodelujete lahko tudi pri vrednotenju primernih videoposnetkov priredb.

Primeri videoposnetkov, ki jih lahko omogočite kot vir zaslužka:

  • Posnetek vašega mačka brez glasbe v ozadju.
  • Vaš videoposnetek vsebuje brezplačno glasbo, komercialne pravice pa lahko dokažete z neposredno povezavo do skladbe in veljavno licenco.
  • Prijateljeva glasbena skupina je napisala in posnela skladbo za vaš videoposnetek ter v pisni obliki potrdila, da jo lahko uporabljate in z njo služite denar.

Kateri videoposnetki niso primerni?

Vaš videoposnetek ni primeren za objavo, če vsebuje vsebino, ki je niste ustvarili sami oziroma niste dobili avtorjevega dovoljenja za uporabo. Za te elemente v videoposnetku morate imeti pisno dovoljenje.

Primeri videoposnetkov, ki niso primerni:

  • Vaš videoposnetek vsebuje skladbo, ki ste jo kupili za osebno uporabo (na primer na spletnem mestu iTunes ali v trgovini), vendar ni dobila komercialne licence.
  • Videoposnetek ste našli v internetu in ne morete dokazati, da je v javni domeni.
  • Prepevate besedilo priljubljene skladbe, zaščitene z avtorskimi pravicami, v ozadju pa se predvaja zvok, zaščiten z avtorskimi pravicami, na primer inštrumentalna skladba ali skladba za karaoke.
  • Brez dovoljenja ste uporabili vsebino drugega uporabnika, vendar za videoposnetek še niste prejeli obvestila o avtorskih pravicah.
  • V vašem videoposnetku je neustrezno priznano avtorstvo, kot zahteva licenca.

V primeru, da je vaš posnetek neprimeren, ga lahko odstranijo.

Preberite tudi

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/04/20/z-youtube-videoposnetki-lahko-po-novem-tudi-sluzite/