O-STA

Pohitite, rok za ugovor na dohodnino 2014 se izteče v četrtek!

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Obdavčeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne štejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dediščine, dobitki od iger na srečo, ...) in tisti, ki so po navedem zakonu oproščeni plačila dohodnine (otroški dodatek, dodatek za veliko družino, določene pomoči in subvencije, ...).

Rezident RS je zavezan za plačilo dohodnine od svetovnega dohodka; to je od dohodka z virom v in izven Slovenije. Nerezident RS je zavezan za plačilo dohodnine od dohodka z virom v Sloveniji. Kdaj se šteje, da ima dohodek vir v Sloveniji je opredeljeno v Zakonu o dohodnini.

Rok za ugovor za dohodnino 2014 je 30. april

30. aprila 2015 se izteče rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine.

Zavezanci, ki so v začetku aprila na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, imajo še do 30. 4. 2015 čas, da vložijo ugovor, če ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena.

Dohodnino si lahko izračunate tudi z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun dohodnine 2014

Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS.

Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. junij 2015, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2015. O tem smo že pisali tukaj.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 29. maja 2015.

Preberite tudi:

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/04/28/pohitite-rok-za-ugovor-na-dohodnino-2014-se-iztece-v-cetrtek/