O-STA

Ko je samozaposlitev edina rešitev

Datina zaposlena, vodja računovodskega oddelka Jure Filip in vodja raziskovalno-razvojnega oddelka Vesna Erhart, sta včeraj, 29. aprila nastopila v oddaji Turbulenca. Tema oddaje: samozaposlovanje in priprava poslovnega načrta.

Voditeljica: Kakšne oblike samozaposlitve poznamo?

Filip: Tisti, ki želijo na samostojno podjetniško pot, lahko izbirajo med odprtjem s.p., družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in družbe z neomejeno odgovornostjo (d.n.o), medtem ko ustanovitev delniške družbe (d.d.) verjetno ni primerna za nekoga, ki bo svojo podjetniško pot šele začel. Poznamo še socialno podjetništvo in osebno dopolnilno delo, tisti, ki jim ni cilj ustvarjati dobiček, se lahko odločijo za zavod ali društvo.

Voditeljica: Najpogostejše so katere oblike?

Filip: S.p. in d.o.o.

Voditeljica: Kje lahko pri vas pridejo do informacij?

Filip: V Dati imamo ogromno brezplačnih seminarjev, na katerih bodočim podjetnikom podajamo osnovne informacije o tem, kako se lotiti podjetništva in brez katerih informacij ne gre. S slednjimi podjetnikom pomagamo tudi po registraciji podjetja.

Voditeljica: Najpogostejši obliki sta s.p. in d.o.o. Kdaj in za koga je katera od teh dveh oblik primerna?

Filip: Če imamo večjo skupino ljudi, ki so se odločili za ustanovitev svojega podjetja, je zagotovo prava oblika podjetja d.o.o., če pa smo "one man band", ko vemo, da bomo za vse skrbeli sami, je prava odločitev odprtje s.p.

Bistvena med tema dvema vrstama gospodarskih družb je tudi ta, ali imamo 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala, ki ga za d.o.o. potrebujemo. Pomemben kriterij pri odločitvi je tudi osebna odgovornost, ki je pri s.p.-ju precej večja, saj nosilec dejavnosti odgovarja z vsem svojim premoženjem.

Voditeljica: Obstajajo podjetja, ki trdijo, da za ustanovitev d.o.o. ne potrebuješ 7.500 evrov kapitala. Ali je to res ali pa je treba biti previden?

Filip: Na trgu se takšna podjetja prodajajo, ampak tu ne gre za registracijo novega podjetja, temveč za nakup podjetja, ki že obstaja in je že vpisano v register. Svetujem, da potencialni interesenti v poslovnih knjigah pregledajo, ali je osnovni kapital v višini 7.500 evrov sploh še na voljo.

Kaj o samozaposlitvi je še povedal, si oglejte v spodnjem posnetku: http://4d.rtvslo.si/arhiv/turbulenca/174333115

Poslovni načrt - ključ do svežih sredstev

Pri majhnih poslih se mora po besedah Erhartove podjetnik sam lotiti priprave poslovnega načrta, saj si strokovnjakov po vsej verjetnosti ne morejo privoščiti. Povedala je še, da je bistvo poslovnega načrta poslovna ideja, ki jo mora uresničiti kadrovska struktura podjetja.

V kolikor bi radi ustanovili podjetje, pa ne veste, če bi bili s.p. ali d.o.o., vas vabimo na Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Za vse dodatne informacije pa so vam na voljo naši svetovalci na 01 600 1530 in na e-mailu data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anita Andrenšek, DATA d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/04/30/ko-je-samozaposlitev-edina-resitev/