O-STA

Normiranci imajo z novelo zakona stroge omejitve zaposlovanja

Novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2K) določa spremembo prihodkovnega limita, ki je določen kot pogoj za vstop v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Davčno priznani normirani odhodki so sepovečali iz 70% na 80% prihodkov. Spremenjena stopnja davčno priznanih normiranih odhodkov v višini 80 % se uporablja od vključno 1. januarja 2015 dalje. Za leto 2014 so torej davčno priznani normirani odhodki še 70%. Spremembe obračuna lahko primerjate z našim Informativnim izračunom za normirance.

Informativni izračun za normirance

Pogoj za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pri zavezancih, ki na novo pričnejo opravljati dejavnost ni pogojen z višino prihodkov. Pri ostalih zavezancih, ki že poslujejo je pogoj, da v davčnem letu pred tem davčnim letom prihodki ne presegajo 50.000 eur ali 100.000 eur v kolikor je bila pri zavezancu obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev.

Pogosta vprašanja glede tega, koga lahko zaposlijo normiranci

Ali se kot oseba, ki mora biti pri zavezancu obvezno zavarovana za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev, štejejo tudi fizične osebe, ki so družbenice ali družbeniki oziroma delničarji gospodarskih družb?

Za osebo, ki je pri zavezancu (pravni osebi) obvezno zavarovana za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev, se ne šteje oseba, ki je družbenica oziroma delničarka gospodarskih družb, ustanovljenih v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji in je poslovodna oseba, ki je zavarovana na podlagi 16. člena ZPIZ-2.

Ali se kot oseba, ki je pri zavezancu obvezno zavarovana za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev, lahko šteje tudi oseba, ki je zaposlena pri zavezancu in nastopi materinski in starševski dopust (porodniški dopust), ter je pri zavezancu obvezno zavarovana za polni delovni čas?

Za osebo, ki je pri zavezancu obvezno zavarovana za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev, se šteje oseba, ki je zaposlena pri zavezancu in nastopi materinski in starševski dopust (porodniški dopust).

Več primerov najdete v drugem delu članka.

Priglasitev načina ugotavljanja davčne osnove zavezanec priglasi ob pričetku opravljanja dejavnosti oz. ob sami registraciji podjetja. Več lahko izveste na našem seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Prijava na seminar

Na VEM točki na Dati vam uredimo vse potrebno za registracijo podjetja. V kolikor bi želeli registrirati podjetje, nas pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si in si rezervirajte termin!

Pošljite povpraševanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/05/normiranci-imajo-z-novelo-zakona-stroge-omejitve-zaposlovanja/