O-STA

Prva etapa na 33. kolesarski dirki Settimana Ciclistica Lombarda kaže na dobre možnosti kolesarjev profesionalcev KK Perutnina Ptuj

Alzate Brianza, Italija, 17.april - Osem kolesarjev iz sicer enajstčlanske Elite ekipe KK Perutnina Ptuj je danes v okolici Bergama v Italiji začelo kolesarsko dirko 33. Settimana Ciclistica Lombarda, s še 136 kolesarji iz še 17-ih profesionalnih kolesarskih ekip njihove in boljših kategorij. Dirka je sicer kategorizirana z 2.5, kar pomeni, da bi lahko nastopili tudi amaterski klubi, vendar je organizator povabil le profesionalne klube in dodal pogoj, da jih mora nastopiti osem. Kolesarji edinega slovenskega profesionalnega kluba bodo tako imeli spet dober razlog, da dajo vse od sebe. Tokrat počivajo Radoslav Rogina, ki je na UCI lestvici po zmagah še vedno na 8. mestu, Branko Filip in Valter Bonča.

Že prva etapa od petih se je pričela obetavno. Nekaj čez 151 kilometrov je bilo treba prevoziti v dokaj ugodnih razmerah - tako vremenskih, kot kondicijskih in psiholoških. Elite KK Perutnina Ptuj se namreč še vedno nahaja v samem vrhu UCI lestvice TTIII ekip, le da so za nekaj točk izgubili drugo mesto, oziroma so po razpletu zadnjih dirk na tej in oni strani Atlantika zamenjali drugo in tretje mesto z ameriškim klubom Saturn Cycling Team.

Samozavesten začetek se je pokazal že v drugi tretjini dirke, kot prava strategija. Vodstvo je na dirki prevzela skupina enajstih kolesarjev med katerimi je bil tudi Dean Podgornik. S tremi minutami zamude v drugi tretjini dirke za prvo skupino je sledila druga nekoliko številčnejša skupina v kateri sta bila tudi Mitja Mahorič in Sašo Sviben. Glavnina kolesarjev na dirki pa je imela že v drugi tretjini 11 minut zamude. Presenečenj torej ni bilo pričakovati. Srečko Glivar, trener KK Perutnina Ptuj, je takrat samo upal, da bodo fantje izpeljali dirko približno tako, kot so jo zastavili.

Prvi komentar po izteku dirke Srečka Glivarja je bil sicer obvezni: " Lahko bi bilo boljše!", vendar izrečen z dobro mero optimizma, saj je po neuradnih rezultatih Dean Podgornik privozil 7. mesto, ko je prečkal ciljno črto z skupino v kateri je prednost nabiral večino dirke. Zmagovalec etape Italijan Ivan Ravaioli iz ekipe Mercatone Uno - Scanavino. Druga skupina je v zadnji tretjini nadoknadila nekaj zaostanka in s 30 sekundami zaostanka prispela v cilj. Sašo Sviben iz KK Perutnina Ptuj je neuradno končal okoli 16. do 18. mesta. Žal pa je Mitji Mahoriču zmanjkalo moči in je v zadnjem delu nekoliko izgubil in je bil pri repu te druge skupine, kar pa še zmeraj pomeni, da lahko na kateri od naslednjih etap pokaže svoje prave kvalitete.

Jutri rumeno-zeleno osmerico čaka posebna preizkušnja - gorski kronometer na 7,6 km. Trener Glivar sicer pravi, da nima posebnih adutov za jutrišnjo preizkušnjo, vendar bodo dali vse od sebe, da pridobijo še kakšno mesto v skupni razvrstitvi dirke in si olajšajo delo za naslednje 3 etape. "Morda bi bilo dobro, da bi danes Demarin imel kakšno boljše izhodišče za naprej, ker mu gorske preizkušnje pač ležijo. Do ponedeljka je še daleč! Dober začetek je treba dobro unovčiti z vsako etapo, ali pa delati na tem, da vsako etapo vzamemo stoodstotno zares in poskušamo priti do čim boljših uvrstitev", je še povedal trener KK Perutnina Ptuj Srečko Glivar okoli pričakovanj od svojih varovancev na tej profesionalno močni dirki.