O-STA

Urejanje obveznih zavarovanj kmalu le še prek portala e-VEM

E-VEM je državni portal za podjetja in podjetnike, ki omogoča lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z javno upravo.

Med drugim uporabniku omogoča, da preko spleta ureja obvezna socialna zavarovanja:

Določeni poslovni subjekti lahko prek portala e-VEM že urejajo obvezna socialna zavarovanja, za preostale pa bo informacijska podpora še narejena do konca leta 2015. Od 1.1.2016 bodo namreč morali vsi poslovni subjekti, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, obvezna socialna zavarovanja urejati prek sistema e-VEM.

Kaj potrebuje uporabnik, da lahko začne uporabljati portal e-VEM?

Za uporabo portala e-VEM uporabnik potrebuje osebni računalnik z dostopom do interneta in kvalificirano digitalno potrdilo.

Portal e-VEM lahko uporablja zakoniti zastopniki poslovnega subjekta ali od njega pooblaščene osebe. Pooblastilo lahko zakoniti zastopnik elektronsko odda prek portala e-VEM ali pa se pooblastilo odda na točki VEM.

V katerih primerih urejanje obveznih socialnih zavarovanj prek e-VEM portala ni možno?

Urejanje obveznih socialnih zavarovanj prek e-VEM portala ni možno, če je poslovni subjekt že izbrisan. Zato naj poslovni subjekti, ki bodo izbrisani iz Poslovnega registra Slovenije, že pred izbrisom uredijo tudi odjave iz obveznih socialnih zavarovanj. Po izbrisu lahko te postopke trenutno urejajo le še na papirnih obrazcih, ki jih prinesejo ali pošljejo po pošti na najbližjo območno enoto ali izpostavo ZZZS.

Preberite tudi M-obrazci v kratkem le še prek portala e-Vem.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/12/urejanje-obveznih-zavarovanj-kmalu-le-se-prek-portala-e-vem/