O-STA

Letni dopust: Zaposleni po 55. letu starosti do dodatnih treh dni

Delovna zakonodaja opredeljuje za starejše delavce posebno varstvo. Veljavni Zakon o delovnih razmerjih ne predvideva nobenega prehodnega obdobja več. Pred letom 2003 je bila namreč starostna meja za ženske 50 let, nato pa se je postopno dvigovala.

Kdo se po Zakonu o delovnih razmerjih šteje za starejšega delavca?

Od uveljavitve novega Zakona o delovnih razmerjih, od 12. 4. 2013 dalje, je starostna meja enaka za ženske in za moške, in sicer 55 let starosti. Od te starosti dalje delavke in delavci uživajo posebno varstvo v delovnih razmerjih.

Vendar je treba opozoriti, da so starostna meja in pogoji za posebno varstvo v zvezi z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi določeni drugače. 'Starejši delavci' za namene posebnega varstva pred odpovedjo so poimenovani 'delavci pred upokojitvijo', njihovo posebno varstvo pa se pogojuje s starostjo 58 let (polno se bo ta starostna meja uveljavila leta 2017, do takrat pa se v prehodnem obdobju postopno dviguje iz prejšnjih 55 let) oziroma okoliščino, da osebi do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe.

Kakšne posebne pravice in varstvo določa Zakon o delovnih razmerjih za starejše delavce?

Zakon o delovnih razmerjih za starejše delavce določa:

Razmišljate o zaposlitvi novega sodelavca, pa ne veste, kaj je trenutno za vaše podjetje najbolj optimalno iz stroškovnega vidika? Obiščite seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?, kjer boste dobili vpogled v različne pogodbe, na podlagi katerih lahko zaposlite novega sodelavca.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/12/letni-dopust-zaposleni-po-55-letu-starosti-do-dodatnih-treh-dni/